iznenađenje u americi

Ne biraju se putevi: Dva Rusa u bijegu od mobilizacije došli do Aljaske

06.10.2022 u 23:08

Bionic
Reading

Dva Rusa koji su rekli da su pobjegli iz zemlje kako bi izbjegli obveznu vojnu službu zatražili su azil u SAD-u nakon što su se iskrcali na udaljeni aljaški otok u Beringovom moru, priopćio je u četvrtak ured senatorice Lise Murkowski

Karina Borger, glasnogovornica senatorice, kazala je da je ured sentorice u vezi s američkom obalnom stražom i carinom i graničnom zaštitom i da su 'ruski državljani rekli da su pobjegli iz jedne od obalnih zajednica na istočnoj obali Rusije kako bi izbjegli obvezno služenje vojnog roka'.

Glasnogovornici Obalne straže i Carine i granične zaštite novinare su uputili na američko Ministarstvo domovinske sigurnosti, koje nije u četvrtak odgovorilo na upite medija.

Senatori iz Aljaske, republikanci Murkowski i Dan Sullivan, u četvrtak su rekli da su se ruski državljani iskrcali na plažu blizu Gambella, izolirane zajednice od oko 600 ljudi na otoku St Lawrence. U priopćenju se ne precizira kada se incident dogodio, iako je Sullivan rekao da ga je o događaju alarmirao 'visoki dužnosnik lokalne zajednice iz regije Beringovog prolaza' u utorak ujutro.

Glasnogovornik Sullivana, Ben Dietderich, rekao je da imaju informacije da su pojedinci stigli brodom.

Gambell je oko 200 milja (320 km) jugozapadno od Nome u zapadnoj Aljasci i oko 36 milja od poluotoka Čukotka u Sibiru.