borkinja za ljudska prava

Nećakinja ajatolaha Hamneija poziva svijet da prekine veze s Iranom

27.11.2022 u 20:55

Bionic
Reading

Nećakinja iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, poznata borkinja za ljudska prava, pozvala je strane vlade da prekinu sve veze s Teheranom zbog gušenja narodne pobune izazvane smrću mlade žene u pritvoru

Snimka koju je objavila Faride Moradhani, inženjerka i kći pokojnog oporbenog aktivista koji je bio u braku s Hamneijevom sestrom, dijeli se na društvenim mrežama od njezina uhićenja 23. studenoga, navodi aktivistička novinska agencija HRANA.

"Slobodni ljudi, budite uz nas i recite vašim vladama da prestanu podržavati smrtonosni režim koji ubija djecu", kaže Moradhani u videosnimci.

"Taj režim nije lojalan nijednom od svojih vjerskih načela i ne zna za druge zakone osim za silu i ostanak na vlasti", poručuje. Ured ajatolaha Hamneija nije bio dostupan za komentar na zahtjev agencije Reuters. HRANA navodi da je 450 prosvjednika ubijeno u više od dva mjeseca nacionalnih prosvjeda do 26. studenoga, a među njima 63 maloljetnika. Dodaje da je ubijeno 60 pripadnika sigurnosnih snaga i uhićeno 18.170 ljudi. Prosvjedi izazvani smrću 22-godišnje Kurdinje privedene zbog "neprimjerenog nošenja" hidžaba, najveći je izazov za vjersku vladu Irana od Islamske revolucije 1979. godine, napominje Reuters.

Ajatolah Ali Hamnei Izvor: EPA / Autor: Ured ajatolaha

Videosnimku uhićene Faride Moradhani objavio je njezin brat koji živi u Francuskoj. Njezin otac Ali Moradhani Arangeh, šijitski klerik koji se protivio režimu šaha Pahlavija, a zatim i vjerskom režimu, nedavno je umro u Teheranu nakon godina izolacije na koju je bio osuđen zbog stajališta prema Islamskoj Republici, stoji na njegovoj mrežnoj stranici. Ovo nije prva kritika vjerske vlasti u Iranu potekla od nekog član obitelji najviših dužnosnika. Godine 2012.  Faezeh Hašemi Rafsandžani, kći pokojnog predsjednika Akbara Hašemija Rafsandžanija osuđena je na zatvorsku kaznu zbog "širenja protudržavne propagande".