otvorenje u utorak

Nekadašnja vojarna: Prvi donosimo fotografije Tehnološkog parka Split

22.07.2024 u 15:09

Bionic
Reading

Tehnološki park Split, najveći ICT hub u Hrvatskoj, svečanim otvaranjem u utorak službeno započinje s radom. Golemi objekt od 17,5 tisuća četvornih metara u zoni Dračevac, nekadašnjoj vojarni, a uređen je i opremljen u sklopu više projekata ukupno vrijednih gotovo 30 milijuna eura, od čega se 16 milijuna eura odnosi na bespovratna sredstva Europske unije i nacionalnog fonda za sufinanciranje europskih projekata

U ovoj zgradi nalazit će se uredski prostori za mikro, male i srednje poduzetnike, inkubacijski uredi za poduzetnike početnike, coworking zona, konferencijski centar s četiri dvorane, sale za sastanke, Smart City i 3D laboratorij, kao i prostori za prateće sadržaje, poput restorana, dva caffe bara, fitnes centra, trgovine i dječjeg vrtića.

Plenković, Erlić, Puljak...

Tportal prvi donosi fotografije Tehnološkog parka Split, dan uoči svečanosti kojoj će po najavama prisustvovati premijer Andrej Plenković, ministar regionalnog razvoja Šime Erlić i gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

  • +11
Tehnološki park Split Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Razvojna agencija Split - RaST

U najvećem dijelu ovog objekta u potpunosti su uređeni svi zajednički prostori i sadržaji, inkubacijski i dvoetažni uredi i slično, a svoje će korisnike dobiti već ove jeseni, nakon što bude proveden javni poziv. Prethodno je bio objavljen neobvezujući poziv za iskazivanje interesa te je pokazao da je broj zainteresiranih znatno veći od kapaciteta.

Dio zgrade od oko pet tisuća četvornih metara nalazi se u roh-bau stanju te je bilo predviđeno da ga urede sami korisnici, no u idućih nekoliko mjeseci to će ipak učiniti sam Split i njegova Razvojna agencija RaST, kako bi cijeli proces tekao brže i efikasnije.

Budući korisnici najvećeg tehnološkog parka u Hrvatskoj su mali i srednji poduzetnici u visokotehnološkim djelatnostima, posebno oni koji se uklapaju u strategiju pametne specijalizacije S3.

Hub cijelog Mediterana

'Ova zgrada je važna jer stvara strateške preduvjete za diversifikaciju gospodarstva, a pozicionira grad Split na mjesto tehnološkog huba cijelog Mediterana. Ovdje osiguravamo priuštivo poslovanje u strateški izuzetno bitnoj grani gospodarstva, uz tržišnu cijenu prostora, ali i dugoročnu sigurnost, bez straha od dramatične promjene uvjeta. Tu su i brojni dodatni i zajednički sadržaji, sve prateće usluge poput mentoriranja ili akceleratora te umrežavanje s poduzetnicima iz drugih tehnoloških parkova', objasnila je za tportal splitska pročelnica za razvoj grada Antonija Eremut Erceg.

Ona napominje da je Split objavio i svoj program razvoja poduzetništva, a on, između ostalog, predviđa pogodnosti za poduzetnike početnike - pa će onima koji se kvalificiraju, a imaju sjedište na području grada, sufinancirati najam prostora na Dračevcu s 50 posto.

Ovim kompleksom, inače, upravlja Razvojna agencija Split - RaST.

Centralna zgrada najvećeg tehnološkog parka u Hrvatskoj, koja se sutra službeno otvara, zapravo je tek prva faza još većeg projekta koji na Dračevcu predviđa i neboder s uredskim i hotelskim sadržajima, potom još jednu veliku uredsku zgradu te halu u kojoj bi se potencijalno odvijala proizvodnja. Prvotno je bilo zamišljeno da investitor svih objekata bude Split, no moguće je da se preispita poslovni model i ugovor sklopljen s Vladom, kako bi se omogućilo da u ove sadržaje ulažu i privatne, također visokotehnološke kompanije.