zračne bitke

Nevjerojatno je čega su se Ukrajinci dosjetili da jeftino skidaju dronove s neba

09.07.2024 u 18:52

Bionic
Reading

Ukrajinci imaju velikih problema s ruskim dronovima koji kruže iznad gradova, navode rakete ili samo sudjeluju u napadima na infrastrukturu i teroriziraju građane. Kako ne bi trošili skupe rakete - kojih ionako nemaju dovoljno - protuzračne obrane na jeftine dronove, Ukrajinci su pronašli domišljato rješenje

Sve više Ukrajinaca sprema se vinuti na nebo sporoletećim propelerskim zrakoplovima i tako loviti ruske bespilotne letjelice. Čini se da su ti ukrajinski avijatičari koji se bore s ruskim dronovima u retro propelerskim zrakoplovima iz 1970-ih, u stilu Prvoga svjetskog rata, inspirirali cijeli pokret.

Video koji je tijekom vikenda kružio društvenim mrežama prikazuje posadu ukrajinske obavještajne uprave u sportskom zrakoplovu Aeroprakt A-22 lokalne proizvodnje. Na lijevom sjedalu dvosjeda se nalazi vojnik koji jurišnom puškom cilja dron.

Taktika obavještajaca ne razlikuje se mnogo od one koju je razvila posada trenažnog aviona Jakovljev Jak-52, kako se navodi, posuđenog od aerokluba, piše Forbes. Oni još od travnja obaraju ruske bespilotne letjelice iznad južne Ukrajine na taj način - strijelac na stražnjem sjedalu malog zrakoplova puca iz sačmarice na spore i niskoleteće dronove.

Te metode su učinkovite i, što je možda najvažnije, jeftine. Ukrajinske snage ne mogu si priuštiti ispaljivanje najvećih i najboljih raketa za protuzračnu obranu - koje mogu težiti tisuće kilograma i koštati milijune dolara po komadu - na dronove Orlan-10, a koji koštaju samo 100 tisuća dolara. Upravljanje malim avionima Jak-52 ili A-22 košta samo nekoliko stotina dolara po satu, a nekoliko puščanih čahura ili metaka ne košta gotovo ništa.

Ne treba čuditi to da se ukrajinska obavještajna uprava zbog toga okrenula avionima A-22 za obranu od bespilotnih letjelica.

A-22 je vrsta aviona kakvu netko kojem je hobi letenje može kupiti za zabavu. 'Ako tražite čvrstu letjelicu kojom je lako upravljati, ima odlične performanse na kratkim udaljenostima, a sposobna je letjeti brzinom višom od 95 čvorova i nositi teret, došli ste na pravo mjesto!' hvali se na svojoj stranici tvrtka Leighnor Aircraft, sa sjedištem u Arizoni, koja prodaje A-22 u Sjedinjenim Državama, navodi Forbes.

Ukrajinska vojska već koristi avione A-22, vrijedne 90.000 dolara, kao udarne bespilotne letjelice u borbi. Prenamijenjeni za autonomni let i puni eksploziva, odletjeli su stotinama kilometara daleko u Rusiju da bi gađali vojne i industrijske ciljeve.

Ako postoji mana A-22 u usporedbi sa zrakoplovom Jak-52, to je njegov motor od svega 100 konjskih snaga, jer onaj u Jaku 52 proizvodi 360 konjskih snaga, a i zbog svog superiornog omjera snage i težine potonji bi mogao biti ponešto bolji u tijesnoj borbi s dronom.