majmunske boginje

Nevolje na pomolu: Lijek protiv mpoxa nije učinkovit, virus se brzo širi

19.08.2024 u 10:22

Bionic
Reading

Lijek korišten tijekom posljednje epidemije majmunskih boginja, koje se po novom zovu mpox, u razdoblju 2022.-2023. nije učinkovit protiv novog soja ozbiljnijeg virusa što se ubrzano širi Afrikom, otkrili su istraživači

Antivirusni lijek tecovirimat nije smanjio trajanje lezija kod djece i odraslih zaraženih granom I mpoxa u Demokratskoj Republici Kongo (DR Kongo), utvrdili su istraživači iz DR Konga i SAD-a.

Grana I predstavlja opasniju vrstu mpoxa u usporedbi s granom II, a koja je uzrokovala epidemiju 2022. godine i povezana je s težim oblicima bolesti i višim stopama smrtnosti. Grana I nerazmjerno pogađa djecu, što nije bio slučaj tijekom epidemije 2022. godine, a to je navelo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da proglasi globalnu izvanrednu situaciju.

'Ovi rezultati su razočaravajući, ali pružaju nam ključne informacije i naglašavaju potrebu za pronalaskom drugih terapijskih kandidata za liječenje mpoxa dok nastavljamo istraživanja', izjavila je za Politico Jeanne Marrazzo, direktorica američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID).

Studija koju je podržao NIAID pokazala je da se smrtni ishodi mogu izbjeći kada se pacijenti s mpoxom liječe u bolnici. Istraživači su uključili 597 pacijenata, hospitaliziranih najmanje 14 dana. Stopa smrtnosti — uključujući one koji su primili placebo — iznosila je 1,7 posto, u usporedbi s barem 3,6 posto među svim slučajevima u DR Kongu, naveli su.

'Ovo pokazuje da se bolji ishodi među oboljelima od mpoxa mogu postići kada su hospitalizirani i kada im se pruži visokokvalitetna potporna skrb', stoji u izjavi Nacionalnog instituta za zdravlje.

HZJZ: Rizik od oboljenja nizak

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) poručili su da je u Hrvatskoj rizik za unos i širenje majmunskih boginja među populacijom nizak nakon što je u Švedskoj potvrđen prvi slučaj zaraze izvan Afrike, a WHO proglasio globalnu hitnu zdravstvenu situaciju.

Majmunske boginje (mpox) uzrokovane su infekcijom virusom koji pripada istoj obitelji kao i virus koji uzrokuje velike boginje te nisu povezane s vodenim kozicama. Bolest se prenosi izravnim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom te putem kontaminiranih predmeta i površina.

'Po svemu sudeći, spolni put prijenosa ima bitnu ulogu u širenju te epidemije u DR Kongu. Rizik za unos bolesti u Hrvatsku je nizak, a za širenje u populaciji u Hrvatskoj vrlo nizak', istaknuli su iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Također su dodali da se procjenjuje da je rizik širenja i u općoj populaciji EU-a nizak. 
Na upit kako se Hrvatska priprema za mogućnost dolaska i širenja mpoxa, iz HZJZ-a su naveli da se pozorno prati situacija u Africi te se podiže svijest, posebice zdravstvenih djelatnika, o mogućnosti unosa bolesti i potrebi ranog prepoznavanja sumnje na tu bolest s ciljem provođenja brze epidemiološke intervencije.

Proizvođač lijeka, kompanija SIGA, također je poručio da je došlo do 'značajnog poboljšanja' kod onih koji su rano liječeni te kod najtežih slučajeva. Cijena dionica SIGA-e pala je za više od 40 posto nakon objave rezultata studije, ali se oporavila za otprilike polovicu do petka popodne.

'Iznimne okolnosti'

Tecovirimat je odobren u EU za liječenje velikih i majmunskih boginja, ali samo na temelju ispitivanja na životinjama. Dozvola je izdana u 'iznimnim okolnostima', bez kliničkih podataka o učinkovitosti koji se obično zahtijevaju.

Europska komisija kupila je zalihe ovog lijeka tijekom epidemije 2022.-2023., dok su vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu preporučile njegovo korištenje kao opciju za hospitalizirane pacijente. SAD je također učinio taj lijek dostupnim nekim pacijentima oboljelima od mpoxa 2022. godine u sklopu studija o njegovoj učinkovitosti.

  • +7
Cjepivo za majmunske boginje Izvor: Profimedia / Autor: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia