UPOZORENJE JE POSLANO

Što su majmunske boginje i koji su simptomi?

16.08.2024 u 18:15

Bionic
Reading

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila širenje mpox virusa, ranije poznatog kao majmunske boginje, u afričkim zemljama globalnom zdravstvenom izvanrednom situacijom, a samo dan kasnije Švedska je potvrdila svoj prvi slučaj majmunskih boginja, što je ujedno bio i prvi slučaj izvan Afrike

Prvi put proglašen globalnom prijetnjom 2022. godine, mpox je tada zahvatio gotovo 100 tisuća ljudi u 116 zemalja, prvenstveno među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima, te je uzrokovao oko 200 smrti. Iako je ta epidemija izazvala ozbiljnu zabrinutost, trenutna prijetnja koja se širi Afrikom daleko je smrtonosnija.

Od početka 2024. godine, Demokratska Republika Kongo (DR Kongo) zabilježila je više od 14 tisuća slučajeva mpoxa i 524 smrti, a virus se širi i na susjedne zemlje koje ranije nisu prijavljivale slučajeve ove bolesti. Ova nova epidemija pogađa najranjivije skupine, uključujući žene i djecu mlađu od 15 godina, što dodatno povećava opasnost od globalnog širenja virusa.

Sada je prvi slučaj potvrđen u Švedskoj, zbog čega ne treba čuditi da je porasla zabrinutost zbog brzog širenja majmunskih boginja. No, o kakvoj je bolesti zapravo riječ?

Kako se zaštititi?

Oboljela osoba bi za vrijeme trajanja bolesti trebala ostati u izolaciji sve dok kraste, koje su dio osipa, ne otpadnu. Za vrijeme izolacije oboljela osoba treba boraviti u odvojenoj sobi i ne smije dijeliti predmete s ostalim članovima kućanstva. Potrebno je suzdržati od seksualne aktivnosti i bliskog fizičkog kontakta dok se osip ne povuče.

Početni simptomi

Mpox ili majmunske boginje virusna su bolest povezana s virusom velikih boginja, a prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, virus se može prenijeti bliskim kontaktom (dodirivanje, ljubljenje ili spolni odnos), ali i kontaminiranim materijalima (posteljina, odjeća, igle).

Početni simptomi nalikuju gripi, pa su tako tu groznica, iscrpljenost, glavobolja, respiratorni problemi, slabost i bolovi u mišićima, natečeni limfni čvorovi, a nakon toga slijedi bolni ili svrbežni osip s podignutim lezijama koje s vremenom prekriju kraste i nestaju kroz nekoliko tjedana. Inkubacija bolesti traje 6 do 13 dana, a može se kretati u rasponu od 5 do čak 21 dana.

Poznate su dvije glavne genetske skupine - Clade I i Clade II. Upravo ova druga bila je odgovorna za globalnu epidemiju od srpnja 2022. do svibnja 2023. godine, dok trenutno vlada Clade I, a koji izaziva težu bolest i simptome, osobito jer se zbog nekoliko različitih čimenika razvila nova mutacija prilagođena ljudima.

Simptomi

Početni simptomi nalikuju gripi, pa su tako tu groznica, iscrpljenost, glavobolja, respiratorni problemi, slabost i bolovi u mišićima, natečeni limfni čvorovi, a nakon toga slijedi bolni ili svrbežni osip s podignutim lezijama koje s vremenom prekriju kraste i nestaju kroz nekoliko tjedana.

Mutacija virusa

Iako se virus često prenosi sa životinja na ljude, ova mutacija koja je prilagođena ljudima izaziva veće epidemije jer se lakše prenosi među ljudima, a situacija koja nas je zadesila je puno složenija jer su istovremno izbili različiti Clade-ovi i to u različitim zemljama te se ne prenosi na različite načine.

U najugroženije skupine spadaju oni najranjiviji - dojenčad, osobe s oslabljenim imunitetom i trudnice, kod kojih se mogu razviti teži oblici infekcija.

Iako su cjepiva donekle dostupna (u Africi i dalje nisu široko dostupna), WHO naglašava da su ona samo dio odgovora. Da bi se spriječilo širenje virusa potrebno je povećati nadzor, dijagnostiku i istraživanja, a planira se i uspostavljanje globalnih zaliha do 2026., kao što je to do sada bio slučaj s kolerom, ebolom, meningitisom i žutom groznicom.