sporni smajlić

Nirvana i Marc Jacobs nagodili se oko krađe loga kojeg je navodno stvorio Cobain

12.07.2024 u 15:50

Bionic
Reading

Nakon šest godina pravne bitke legendarni grunge bend i luksuzna modna kuća Marc Jacobs (MJ) nagodili su se zbog njene upotrebe logotipa sa smajlićem

Grunge bend Nirvana, modna marka Marc Jacobs u vlasništvu LVMH-a i umjetnički direktor Robert Fisher nagodili su se u tužbi zbog korištenja logotipa benda, a koji je modna marka upotrijebila u svojoj kampanji, piše Euronews.

Time je stavljena točka na dugogodišnji spor. Nirvana je, podsjetimo, tužila Marc Jacobs International 2018. nakon što je tvrtka lansirala kolekciju 'Redux Grunge' jer je sadržavala smajlić koji je previše podsjećao na kultni logo benda, licenciran još 1992. godine.

Umjesto 'X' na očima, majica Marca Jacobsa imala je slova 'M' i 'J' - s 'klimavim' osmijehom, isplaženim jezikom i riječi 'Raj' ispisanom fontom sličnim Nirvaninom.

Grohl i Novoselic: Ne znamo tko je napravio logo

Logotip je navodno izradio pjevač Kurt Cobain 1991. godine, a bubnjar Dave Grohl i basist Krist Novoselic svjedočili su da nisu znali tko mu je autor. A upravo to su odvjetnici Marca Jacobsa iznijeli u protutužbi iz 2019. godine te su naveli: 'Očigledna je odsutnost bilo koje žive osobe koja ima saznanja iz prve ruke o stvaranju dotičnog navodno zaštićenog djela, zajedno s brojnim drugim nedostacima.'

Odvjetnici benda tvrdili su da je modna marka 'namjerno upotrijebila Nirvanin logo, zaštićen autorskim pravom, za promociju svojih proizvoda te je on sastavni dio šire kampanje povezivanja cijele kolekcije 'Bootleg Redux Grunge' s Nirvanom, jednim od osnivača glazbenog žanra grunge, kako bi asocijacija na kolekciju bila autentičnija.'

Da stvar bude još kompliciranija, 2020. Robert Fisher, bivši umjetnički direktor Nirvanine diskografske kuće Geffen Records, tvrdio je da je on dizajnirao logo dok je radio s bendom 1990-ih. Američki okružni sudac John Kronstadt presudio je 2023. da bi Geffen, a ne Fisher, bio vlasnik logotipa da ga je on stvorio.

Međutim nije donio odluku o tome je li mu autor Cobain ili Fisher. Prema dokumentima podnesenim na kalifornijskom okružnom sudu ovaj tjedan, strane su se složile s prijedlozima posrednika i odlučeno je da će doći do nagodbe. Njeni detalji nisu objavljeni u sudskim dokumentima, a imaju 21 dan da sastave detalje sporazuma.