brojne prednosti

Niste iskoristili godišnji? Evo zašto je jesen idealna za to da otputujete bilo kamo

08.09.2024 u 07:08

Bionic
Reading

Dolazi jesen, godišnje doba u kojem sunce više nije jako, a temperature su ugodnije pa nam kreme za sunčanje, šeširi i lepeze više neće biti potrebni. Vratit će nam se apetit, pospremit ćemo ljetnu robu, cijene će se normalizirati, krošnje će uskoro biti obojene u tople zemljane boje te nam kukci više neće dosađivati i moći ćemo širom otvoriti prozore. Ovo doba godine zaista je najbolje za to da otputujemo gotovo bilo kamo

Gužve se već polako smanjuju, cijene na nekim odredištima padaju u odnosu na vrhunac sezone, a i zrakoplovne karte značajno idu dolje kako dolazi raskošna jesen.

Hayley Berg, vodeća ekonomistica putničke platforme Hopper, tvrdi da ovo doba ne može biti idealnije za odabir popularnih odredišta. Padaju cijene, ponajviše avionskih karata, pa će biti i do 30 posto niže bez obzira kamo se uputili, prenosi CNN.

Pomicanje godišnjeg odmora u kasno ljeto i ranu jesen definitivno se može isplatiti. Putovanje izvan vrhunca sezone može biti ono na kojem ćete dobiti puno više toga nego na vrhuncu ljetnog perioda. U pola cijene te bez gužvi i stresa može se obići svaka destinacija i pružiti svakom posjetitelju bolje iskustvo.

Savršeno vrijeme da posjetite nacionalni park

Savjetnik za putovanja Dave Hershberger, predsjednik Prestige Travela u Cincinnatiju, kaže da puno manje ljudi dolazi u nacionalne parkove ujesen, pa je njihov obilazak tada uvijek dobra opcija.

Neki od nacionalnih parkova u Sjedinjenim Državama postali su toliko popularni posljednjih godina da su se počele zahtijevati rezervacije za određene udarne periode, posebno tijekom ljetnih mjeseci, ali sve se to usporava čim nastupi jesen.

  • +26
NP Plitvička jezera Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

No pojedini nacionalni i parkovi prirode, zbog zadivljujuće prirode koja je na svom vrhuncu i pokazuje zanosne boje, najviše posjetitelja privlače baš tada.

Gužve se prorjeđuju, parking više nije toliki problem, a još uvijek ima i raznih događanja.

Tko nije bio, neka ode

Japan je nakon smanjenja dugotrajnih ograničenja zbog pandemije i jena koji je pao ovo ljeto privukao rekordan broj posjetitelja. Iako je potražnja za tom zemljom još uvijek visoka, a jen se oporavio s najniže razine u 38 godina u odnosu na dolar u srpnju, pomicanje skupog putovanja u Aziju na jesen može značiti značajne uštede.

Repozicioniranje krstarenja

Kako se godišnja doba mijenjaju, kruzeri sele svoje brodove iz jedne regije u drugu, što znači sjajne ponude za putnike.

Umjesto da vozikaju prazne brodove, iskoriste priliku da popune mjesta i to po često prilično nižim cijenama. Osim ušteda, putnici mogu uživati ​​u itinerarima koji obično nisu na prodaju.

Tako se nude jesenska krstarenja Kanadom i Novom Engleskom, uz cijene karata od čak 50 eura po osobi za noćenje, a ta su putovanja otvorena pa će se putnici vraćati kući iz drugog grada, a ne iz luke polaska.

Naprimjer, krstarenje Norwegian Epicom preko Atlantika u trajanju od 14 dana u listopadu zaustavlja se u Rimu, Cannesu, Ibizi, Cartageni i Ponta Delgadi na portugalskim Azorima prije nego što stigne u Port Canaveral na Floridi. Cijena krstarenja počinje od 623 eura po osobi, što je oko 48 eura po noćenju.

Cijene niže, a ponuda više

Hopperov jesenski pregled putovanja pokazuje da će turisti vjerojatno uštedjeti više od 30 posto na zrakoplovnim kartama, ali europske cijene još su uvijek prilično visoke pa bi možda bilo isplativije odabrati ne baš jako popularnu destinaciju. Umjesto Madrida ili Barcelone, bolje je otići u Cordobu ili Carratracu, manje poznata, a jednako izuzetna španjolska odredišta.