procurili dokumenti

Nitko za ovo nije znao: Izraelci imaju 'nevidljive' dronove kojima špijuniraju cijeli Bliski istok

21.10.2024 u 22:30

Bionic
Reading

Povjerljivi obavještajni dokumenti koji su procurili u javnost otkrili su postojanje tajnog izraelskog programa bespilotnih letjelica dugog dometa, sposobnih za tajne operacije i nadzor nad ključnim ciljevima diljem Bliskog istoka, s posebnim fokusom na Iran. Dokumenti, koji su se pojavili na platformi Telegram 15. i 16. listopada, daju uvid u izraelske pripreme za potencijalne vojne napade na Iran te pružaju detalje o operacijama bespilotnih letjelica, koje do sada nisu bile poznate javnosti

Dokumenti, koji su se pojavili na platformi Telegram 15. i 16. listopada, daju uvid u izraelske pripreme za potencijalne vojne napade na Iran te pružaju detalje o operacijama bespilotnih letjelica, koje do sada nisu bile poznate javnosti.

Tajni program bespilotnih letjelica

Prema informacijama iz dokumenata, Izraelsko ratno zrakoplovstvo (IAF) razvilo je sofisticirani program bespilotnih zračnih sustava (UAV) namijenjenih za dugotrajni nadzor i obavještajne misije. Ovi dronovi, sposobni za prikrivene operacije, pružaju Izraelu ključnu prednost u prikupljanju obavještajnih podataka nad strateški važnim ciljevima, uključujući Iran, gdje su napetosti zbog iranskog nuklearnog programa i dalje visoke, piše Defence blog.

Posebno se ističe činjenica da je program bespilotnih letjelica bio visoko povjerljiv i skriven od očiju javnosti. Ovaj program omogućuje Izraelu održavanje diskretne prisutnosti iznad osjetljivih područja u regiji, čime znatno povećava obavještajni kapacitet zemlje u suočavanju s prijetnjama.

Tajne operacije između 15. i 16. listopada

Dokumenti pružaju konkretne informacije o operacijama koje je Izraelsko ratno zrakoplovstvo provelo između 15. i 16. listopada 2024. godine. U tom razdoblju, izraelski dronovi izvodili su prikrivene nadzorne misije nad Iranom i širim područjem Bliskog istoka. Operacije su bile usmjerene na prikupljanje obavještajnih podataka o vojnim ciljevima i iranskom nuklearnom programu.

Nacionalna agencija za geospacijalnu obavještajnu službu (NGA) iz SAD-a potvrdila je vjerodostojnost ovih operacija, promatrajući aktivnosti u izraelskoj zračnoj bazi Ramon na jugu zemlje. Prema NGA, satelitske snimke pokazale su pripreme zemaljskog osoblja i opreme za polijetanje UAV-ova, što dodatno potvrđuje autentičnost procurenih podataka.

Izraelski interes za Iran

Iran, kao glavni regionalni suparnik Izraela, već je godinama u središtu izraelske vanjske i sigurnosne politike. Dokumenti pokazuju da su izraelske bespilotne letjelice sposobne za dugotrajne obavještajne, nadzorne i izviđačke (ISR) misije nad Iranom, što Izraelu omogućuje prikupljanje ključnih podataka o iranskim vojnim aktivnostima i nuklearnom programu.

Teheran i Tel Aviv već su dulje vrijeme u latentnom sukobu koji uključuje različite oblike prikrivenih operacija, uključujući kibernetičke napade i tajne vojne akcije. Napetosti su dodatno pojačane iranskim naporima da razvije nuklearno oružje, čemu se Izrael oštro protivi, često ističući da će poduzeti sve potrebne korake kako bi spriječio Iran u postizanju tog cilja.

Osim operacija nad Iranom, dokumenti otkrivaju i šire izraelske obavještajne aktivnosti diljem Bliskog istoka. Neotkriveni program bespilotnih letjelica omogućuje Izraelu da nadzire razvoj događaja u susjednim državama i šire, pružajući ključne obavještajne podatke u stvarnom vremenu. Ovi podaci omogućuju brzo reagiranje na potencijalne prijetnje i vojne aktivnosti protivnika.