pomoć ekstremistima

Njemačka strahuje: Mogući ruski pokušaji manipulacije na izborima u istočnim pokrajinama

10.08.2024 u 14:45

Bionic
Reading

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova upozorava na mogući utjecaj Rusije na predstojeće izbore u saveznim pokrajinama na istoku zemlje, javljaju njemački mediji u subotu.

„Moramo polaziti od toga da su svi izbori u našoj zemlji potencijalni cilj nelegalnih utjecaja“, rekao je glasnogovornik saveznog ministarstva unutarnjih poslova za dnevnik Handelsblatt.

On je rekao kako posebice Rusija pokušava „nelegalno utjecati na javnu raspravu i stvaranje političkog mnijenja“ u Njemačkoj.

Izvor u ministarstvu je rekao kako su se pokušaji utjecanja na javno mnijenje intenzivirali nakon ruskog napada na Ukrajinu u veljači 2022.

„Svjedoci smoi gomilanja dezinformacija iz državnih ureda u Rusiji kao i režimu bliskih medija“, stoji u priopćenju.

Navodi se kako se posebice koriste lažne vijesti kako bi se razbuktale „emocionalno nabijene rasprave“, poput useljavanja ili pomoći Ukrajini.

U istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Saska, Tirinška i Brandenburg u rujnu se održavaju izbori za lokalne parlamente.

U ispitivanjima javnog mnijenja bilježi se porast popularnosti desno ekstremističke Alternative za Njemačku (AfD) kao i novoosnovanog Saveza Sahra Wagenknecht (BSW), stranke koja korijene vuče iz krugova simpatizera DDR-a.

Obje ove stranke se protiv njemačkoj pomoći Ukrajini i zauzimaju otvoreno proruske stavove. Istodobno AfD i BSW, koje zajednički na istoku Njemačke podupire preko 50 posto birača, su skeptični prema liberalnoj izbjegličkoj politici.

Ruski mediji su i prije napada na Ukrajinu širili lažne vijesti o kriminalnom ponašanju izbjeglica čime su htjeli oslabiti poziciju tadašnje kancelarka Angele Merkel koja se zalagala za prihvat izbjeglica.