od 26. listopada

Nova pravila parkiranja u Zagrebu: Objavljeni detalji i karta

16.10.2024 u 14:31

Bionic
Reading

Primjena novog modela parkiranja počet će 26. listopada, a nakon prvog izgleda blokova, koje je ljetos bilo u savjetovanju, stiglo je 320 primjedbi i prijedloga građana, od kojih su mnogi, prema riječima čelnih ljudi Grada, i usvojeni, pa će se od spomenutog datuma primjenjivati korigirani blokovi

Na temelju prijedloga građana, kažu u Gradu, blokovi 2, 3 i 4 su spojeni, a napravljen je i niz manjih korekcija njihovih granica. Povrh toga, Gradska skupština je prošli tjedan izmjenama Općih uvjeta Zagrebparkinga stanarima otvorila mogućnost da prilikom kupnje povlaštene parkirne karte (PPK) umjesto svojeg mogu izabrati susjedni blok u istoj ili nižoj zoni naplate. Detaljan popis ulica i koja pripada kojem bloku možete pronaći klikom na link.

Pritom je važno naglasiti da u konačnici svaki stanar može odabrati samo jedan blok. Isto tako, na prijedlog građana iz javnog savjetovanja, onemogućena je kupnja PPK vlasnicima nekretnina u zoni naplate koji u njoj nemaju prijavljeno prebivalište ili boravište. Također, vrijeme naplate parkiranja u prvoj zoni od sredine studenog bit će izmijenjeno tako da će radnim danom i subotom naplata trajati do ponoći, a nedjeljom do 15 sati.

'Sve ove izmjene imaju cilj omogućiti lakše parkiranje stanarima i uvođenje reda u desetljećima zapušten sustav naplate parkiranja u Zagrebu. Rezultati dosadašnjih mjera već su vidljivi jer smo samo revizijom rezerviranih parkirnih mjesta u mjesec dana oslobodili preko 300 parkirnih mjesta, što je ekvivalent kao da smo izgradili javnu garažu veličine one na Langovom trgu', rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Cijene karata

Cijena PPK ostala je ista i za prvu zonu iznosi 13,30 eura mjesečno, za drugu zonu 5,30 eura mjesečno, a za treću zonu 3,30 eura mjesečno.

Podsjetimo, utvrđeno je da je za prvu parkirališnu zonu izdano 13.776 povlaštenih parkirališnih karata (PPK), a da u toj zoni ima samo 8035 raspoloživih parkirnih mjesta. Drugim riječima, preko 5000 je više izdanih PPK nego stvarnih mjesta na ulicama Donjeg i Gornjeg grada. S obzirom na to, u Gradu navode da su u proteklom razdoblju pokrenuli niz mjera s ciljem uvođenja reda u parkiranje.

'Prvo je reguliran najam parkirnih mjesta za terase ugostitelja, čime je oslobođeno oko 300 parkirnih mjesta, a nakon toga je napravljena revizija sustava rezerviranih parkirnih mjesta, kojom je oslobođeno dodatnih 300 parkirnih mjesta. Podsjećamo također da Grad Zagreb trenutno gradi novu javnu garažu u sklopu centra Paromlin s 350 mjesta i projektira garažu u Klaićevoj ulici sa 800 mjesta', istaknuli su u Gradu.

zaključak by Vedran Brkulj on Scribd