AUSTRIJA OSTAJE ZAKLJUČANA

Novi neuspjeh Kurzove vlade; građane s negativnim testom htjeli ranije pustiti u trgovine i na javne događaje, oporba blokirala plan: To je diskriminacija

04.01.2021 u 12:09

Bionic
Reading

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober u ponedjeljak je potvrdio da, zbog odbijanja oporbe, neće proći njegov amandman na zakon o zaštiti od zaraznih bolesti prema kojemu bi građani koji imaju negativan test na koronavirus mogli koristiti određene prednosti poput odlazaka u trgovine ili na kulturne manifestacije

'Žalim zbog toga, ali prihvaćam demokratsku odluku', rekao je Anschober koji je tako potvrdio da lockdown u Austriji ostaje na snazi do 24. siječnja.

Plan ministra iz kvote Zelenih bio je da se od 17. siječnja osobama s negativnim testom na koronavirus omogući odlazak na kulturne manifestacije i u trgovačke centre, koji bi tako bili otvoreni nakon više od mjesec i pol dana.

Međutim, Anschober je iznervirao oporbu prije svega činjenicom da je amandman predao 31. prosinca, dok su komentari u javnoj raspravi bili dopušteni neuobičajeno kratko, tek do 3. siječnja.

  • +15
Masovno testiranje u Austriji Izvor: Profimedia / Autor: Johann GRODER / AFP / Profimedia

Podrška oporbe je za ovakvu izmjenu ključna, jer vladajući trebaju potporu parlamentarnog Saveznog vijeća u kojemu većinu imaju socijaldemokratski SPÖ, desni FPÖ i liberalni Neos, koji su, svatko iz svojih razloga, izrazili protivljenje amandmanu.

Glasnogovornik Neosa Gerald Locker rekao je da je u pitanju diskriminacija određenih skupina građana. 'Ministar već sustavno prelazi granice propisane zakonima', podsjetio je Locker.

Predsjednica SPÖ-a Pamela Rendi-Wagner, inače epidemiologinja po zanimanju, izjasnila se protiv amandmana jer smatra da je vladina strategija testiranja kriva. 'Razumno je donijeti negativan test na okupljanje velikog broja ljudi, no to nema nikakve veze s ovim amandmanom', rekla je Rendi-Wagner, koja se zalaže za testiranja djelatnika kod kuće na 'papirnim testovima', kakve su provele tvrtke Roche i Siemens.

Inače, unatoč blagom padu broja novozaraženih, incidencija koronavirusa u Austriji i dalje je velika - preko 150 slučajeva na 100 tisuća stanovnika.