'neprijatelji iz čista mira'

Sukob Milanovića i Plenkovića počeo još 2012. Novinar otkrio detalje

28.04.2024 u 16:22

Bionic
Reading

Novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec u nedavno objavljenoj paralelnoj biografiji Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića pod naslovom 'Neprijatelji iz čista mira' otkrio je, među ostalim, i kako je i kada počeo javni sukob dvojice dužnosnika

Krasnec je pripremajući knjigu intervjuirao 50-ak sugovornika, a jedan od njih je ustvrdio da 'od napuhavanja njih dvojica u istoj prostoriji biti ne mogu':

'Soba je premala kad su obojica u njoj, rekao je taj sugovornik, a to se vidjelo i prije. Nije bilo dominantna crta njihova ponašanja, ali očito su neki ljudi vidjeli da tu postoji tenzija', ocijenio je Krasnec u emisiji Nedjeljom u dva na HRT-u. Novinar navodi 2012. kao početak jačeg sukoba između Milanovića i Plenkovića, odnosno navodi konkretan događaj.

'To je uvodna scena u knjizi. 2012. Milanović je premijer, dosegnuo je vrhunac svoje političke karijere, zemlja je u krizi, on ima posla, a Plenković je dvije ili tri stepenice niže u 'hranidbenom lancu', on je tek postao saborski zastupnik, promatrač u Europskom parlamentu, tek pokušava ući u politiku. Događa se jedna sjednica zajedničkog parlamentarnog odbora u Bruxellesu i Plenković vodi tu sjednicu. To je neko tijelo koje u tom trenutku zapravo više nije ni bitno, već smo završili pregovore, i na toj sjednici nema nikoga od novinara osim mene. I vidimo da Milanović s mjesta premijera gleda kako je Plenković vodio tu sjednicu. Dakle, nešto ga baš zanima, Plenković mu je 'na radaru', čak i kad uopće ne bi trebali biti jedan drugom na radaru. I s tom scenom otvaram knjigu jer se Milanović onda u jednom trenutku javno požalio, uoči sjednice Vlade, da su HDZ-ovci njega i njegovu Vladu opanjkavali po Bruxellesu, da se to ne radi, da je to sramota, da on - Milanović - to nikad nije radio, prepričava Krasnec i dodaje da je nakon toga nastala mala svađa.

Zoran Milanović popeo se na avion Rafale Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

'Karamarko šalje Jandrokovića da reagira na te Milanovićeve izjave i Milanović nastavljajući tu svađu kaže: 'Znamo mi što je tko radio, što je tko govorio na zajedničkoj sjednici odbora po Bruxellesu'. On je očito gledao na nekom streamu kako se Plenković ponaša tamo, i u naslovu tog poglavlja smo onda parafrazirali naziv horror filma 'Znam što si radila prošlog ljeta' - naslov je 'Znam što si radio na zajedničkom odboru', što je bio način da kažemo da je postojala neka fiksacija, objasnio je Krasnec.

Plenković daje izjavu medijima nakon dočeka Rafalea Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj