nema besplatno

Novo pravilo: Od 1. siječnja plaćat će se i vrlo lagane plastične vrećice

17.09.2024 u 10:17

Bionic
Reading

Trgovci će morati osigurati prostor za vrećice na mjestima gdje se namjenski koriste te jasno istaknuti njihovu cijenu, potvrdila je Sanja Radović, načelnica Sektora za gospodarenje otpadom u Ministarstvu za zaštitu okoliša

U cilju smanjenja štetnih utjecaja na okoliš, članice Europske unije nastoje smanjiti količinu plastičnog otpada. Jedan od najlakših načina za učiniti to je koristiti što manje plastičnih vrećica. U trgovinama se još od 2022. može naći znatno manje jednokratnih vrećica od lagane plastike, a jedina iznimka tome bile su tanke vrećice za voće i povrće koje su kupci mogli besplatno uzeti u neograničenoj količini, piše Večernji list.

Sada je pak odzvonilo i njima, potvrdila je u emisiji HRT-a Dobro jutro Hrvatska Sanja Radović, načelnica Sektora za gospodarenje otpadom u Ministarstvu za zaštitu okoliša. Od 1. siječnja 2025. godine uvodi se obavezna naplata vrlo laganih plastičnih vrećica, najavila je. Trgovci će morati osigurati prostor za vrećice na mjestima gdje se namjenski koriste te jasno istaknuti njihovu cijenu. Neće biti dozvoljeno vrećice prodavati na blagajnama. Nije određena fiksna cijena već će trgovci sami odlučivati koliko će ih naplaćivati.

Sabor RH je 2021. izglasao Zakon o gospodarenju otpadom prema kojemu je zabranjeno na tržište stavljati plastične vrećice čije su stijenke debljine od 15 do 50 mikrometara. Čvršće plastične vrećice su dozvoljene jer se pretpostavlja da je njih moguće upotrijebiti više puta, a tanje vrećice nisu zabranjene u slučajevima gdje su potrebne iz higijenskih razloga ili gdje služe kao primarna ambalaža, kao na odjelu voća i povrća, tržnicama, u mesnicama, itd..