dužnosnik morh-a:

'Obavezni vojni rok neće biti kraći od dva ni duži od tri mjeseca'

01.07.2024 u 10:26

Bionic
Reading

Na temu uvođenja obaveznog vojnog roka, u emisiji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska', govorio je ravnatelj uprave za ljudske potencijale Ministarstva obrane Ivan Jušić

Prođe li predviđenu proceduru, s obaveznim vojnim rokom bi se trebalo početi od 1. siječnja sljedeće godine, nakon što je obavezno služenje bilo zamrznuto od 2008. te je vojni rok bilo moguće služiti dragovoljno. Jušić je objasnio da je Ustavom propisano da su svi sposobni građani dužni braniti svoju zemlju, a da oni koji zbog vjerskih i moralnih nazora imaju prigovor savjesti, ne moraju obnašati vojničke dužnosti.

'Mladići koji će biti pozvani na temeljno vojno osposobljavanje popunjavat će pričuvne postrojbe Hrvatske vojske, a dio njih koji se odluči za profesionalnu službu mogu nastaviti profesionalnu službu u HV-u, biti osposobljavani za rodove, službe ili struke ovisno o njihovim znanjima i vještinama', rekao je Jušić za HRT. Vojna obaveza odnosi se samo na muškarce starije od 18 godina, a žene će i dalje moći ići na dragovoljno služenje. Jušić kao jedan od glavnih razloga za ponovno uvođenje obaveze služenja navodi mogućnost nesmetanog popunjavanja pričuve, a naveo je da vojni rok neće biti kraći od dva mjeseca, ali ni duži od tri.

  • +39
Obuka ročnika Hrvatske vojske Izvor: Hrvatski vojnik / Autor: D.Volarić

'Dva mjeseca je trenutno dragovoljno vojno osposobljavanje i to je gotov model koji možemo samo preslikati na neku novu situaciju, a jedan od prijedloga je i da to bude do tri mjeseca', dodao je. Studenti ili mladići koji se nalaze u inozemstvu imat će pravo na odgodu služenja, s tim da će se odrediti krajnji rok za služenje. Prije nego budu pozvani na služenje, bit će podvrgnuti zdravstvenom pregledu, pa vojni rok neće morati služiti oni koji nisu zdravstveno sposobni za to. Ravnatelj uprave za ljudske potencijale rekao je da će neki ročnici kad odu ne služenje prvi puta biti u prilici da se odvoje od roditelja, te da će to biti dio njihovog odrastanja i sazrijevanja. Nakon završetka obveznog vojnog roka, oni koji ne izaberu vojni poziv bit će raspoređeni u pričuvne postrojbe u skladu sa svojim prebivalištem.

  • +26
Hrvatska vojska Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX