vremenske neprilike

Obilna kiša i siloviti udari juga prijete cijeloj obali, ali vrlo brzo stiže još jedna promjena

25.09.2024 u 09:21

Bionic
Reading

Danas se očekuje promjenjivo vrijeme s povremenom kišom, koja će biti obilnija i praćena grmljavinom, uglavnom na području Jadrana. Četvrtak i petak donose pretežno suho, vjetrovito i iznadprosječno toplo vrijeme, nakon čega slijedi nova promjena

Danas oblačno, mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom, uglavnom još u prvom dijelu dana na Jadranu i uz njega lokalno moguće i izraženijim. Poslijepodne u većini krajeva djelomice sunčano, ali i dalje ne posve stabilno. Vjetar mjestimice umjeren južni i jugozapadni, na moru i jugo, navečer u jačanju. Najviša temperatura zraka od 20 do 25 °C.

Na istoku Hrvatske bit će djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i povremenu kišu, osobito na zapadu i u Posavini, s mogućim pljuskovima poslijepodne. Najviša dnevna temperatura bit će između 23 i 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj vrijeme će biti promjenjivo s povremenom naoblakom, a poslijepodne može pasti i malo kiše. Jutarnje temperature kretat će se između 12 i 14 °C, dok će dnevne dosezati od 22 do 25 °C, prognozirala je Dunja Plačko Vršnak iz DHMZ-a za HRT.

Intenzivnije padaline i olujno jugo

Na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici promjenjiva naoblaka donosi češće kiše, uz mogućnost izraženijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, a na Jadranu jugo koje će jačati prema večeri. Temperature zraka bit će između 18 i 21 °C, dok će na Jadranu biti od 22 do 24 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije također su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Uz sunčana razdoblja, temperature će rasti od jutarnjih 16 do 21 °C, u unutrašnjosti oko 14 °C, do dnevnih od 22 do 25 °C. Očekuje se umjeren jugo i jugozapadnjak uz umjereno valovito more.

Na krajnjem jugu Hrvatske prognozira se umjeren jugo i južni vjetar, uz promjenjivu naoblaku i povremene pljuskove s grmljavinom, lokalno izraženije. Jutro će biti toplo, s najvišom dnevnom temperaturom oko 24 °C.

Zbog toga je DHMZ oglasio meteoalarm žutog stupnja za cijelu hrvatsku obalu i otoke.

"Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorio je DHMZ.

Od petka nova promjena vremena

Do petka očekujemo nastavak toplog vremena uz južne vjetrove, nakon čega slijedi promjena. Sljedećih dana bit će sunčanije, ali ne posve stabilno, s povremenim kišama, uglavnom u gorskim područjima i unutrašnjosti Dalmacije.

Četvrtak i petak donose vjetrovito vrijeme s umjerenim i jakim jugozapadnim vjetrom i porastom temperature zraka. U subotu stiže nova promjena s kišom, lokalno i izraženijim pljuskovima s grmljavinom, padom temperature i sjevernim vjetrom.

  • +47
Dubrovnik: Jaka kiša i nevrijeme uzrokovala poplave u određenim dijelovima grada Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Na Jadranu će biti djelomice sunčano, s oblačnijim vremenom na sjeveru gdje je moguća povremena kiša. U subotu su ponovno mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom.

Jako jugo će tijekom subote slabjeti i okrenuti na jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, navodi Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a za HRT.