objavljen dokument

Obvezna regrutacija u vojsku i civilne službe, bunkeri u podzemnoj: Njemački plan u slučaju rata

09.06.2024 u 13:33

Bionic
Reading

Vojna obveza, racioniranje i stanice podzemne željeznice pretvorene u bunkere. Prvi put od Hladnog rata Njemačka je ažurirala svoje planove u slučaju izbijanja sukoba u Europi, a ministri su naveli prijetnju koju predstavlja Rusija

Dokument na 67 stranica, poznat kao Okvirna direktiva za cjelokupnu obranu i objavljen ovaj tjedan, predviđa potpunu transformaciju svakodnevnog života njemačkih građana u slučaju rata, piše CNN. To je nov znak kako je Njemačka, koja je imala nepokolebljiv antimilitaristički stav od Drugog svjetskog rata, bila prisiljena prilagoditi svoju sigurnosnu i vojnu politiku nakon rata Moskve protiv Ukrajine.

U ratnim uvjetima ponovno bi se uspostavila obvezna regrutacija u vojsku, a kvalificirani radnici stariji od 18 godina mogli bi raditi određene poslove, uključujući pekarnice i pošte. Osim toga, država bi ih mogla spriječiti i da napuste posao. Liječnici, psiholozi, medicinske sestre i veterinari također bi bili prenamijenjeni u vojne i civilne službe.

Također bi se uvelo racioniranje. U slučaju smanjenja zaliha hrane, vlada bi napravila zalihe hrane kako bi građanima osigurala "jedan topli obrok dnevno" na neobjavljeno vremensko razdoblje, navodi se u dokumentu.

Savezne rezerve uključivale bi namirnice poput riže, mahunarki i kondenziranog mlijeka. U slučaju da dođe do nestašice, ostali ključni resursi poput benzina i nafte također bi se mogli racionalizirati s kuponima.

Dokument navodi i mjere civilne zaštite, uključujući pretvaranje podzemnih stanica u improvizirane bunkere i pripremu bolnica za priljev pacijenata.

Otkrivajući planove, njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je kako je nužno da se njezina zemlja bolje naoruža suočena s ruskom agresijom.

Bunkeri u podzemnim željeznicama, osposobljeni civili

“Ruska agresija potpuno je promijenila sigurnosnu situaciju u Europi – prije svega među našim istočnim partnerima iz EU-a i NATO-a, poput baltičkih država, ali također i zbog hibridnih prijetnji poput kibernetičkih napada, špijunaže i dezinformacija ovdje”, rekla je. “Pored svih zaštitnih mjera naših sigurnosnih tijela i vojnog odvraćanja i obrane, moramo stoga dodatno ojačati i civilnu zaštitu.”

U dokumentu se upozorava da bi se njemačke bolnice morale pripremiti za liječenje velikog broja pacijenata tijekom dugog vremenskog razdoblja.

Dodaje se da, ako izbije rat, njemačko stanovništvo ne može računati na "pomoć organiziranu od strane vlade" koja će biti pružena odmah, zbog mogućnosti "da se šteta dogodi istovremeno na velikom broju lokacija". Stoga, navodi dokument, civili moraju biti spremni prvo pomoći sebi, ali i pomoći susjedima gdje je to moguće.

Podrumi, podzemna parkirališta i stanice podzemne željeznice trebali bi se koristiti kao privremeni bunkeri, navodi se u dokumentu, dodajući da bi se napadi mogli dogoditi uz "ekstremno kratka vremena upozorenja".

Njemački elektronski mediji i digitalni mediji bit će dužni po zakonu odmah dijeliti važne vladine informacije. Kao njemačka državna televizijska kuća, Deutsche Welle bio bi zakonski obvezan davati vladi informacije o terminima emitiranja za najave novih zakona, propisa i novosti.

Vlasti će imati ovlasti evakuirati civile u određena područja - iako obitelji ne bi trebale biti razdvojene, navodi se u dokumentu.

Iako se očekuje da će njemačke meteorološke službe nastaviti raditi čak iu slučaju izvanrednog stanja, vlasti bi mogle zabraniti ili ograničiti objavljivanje prognoza.

Spremni za rat do 2029.

Ažurirani njemački ratni planovi dolaze u trenutku kada ruski predsjednik Vladimir Putin predstavlja stalnu sigurnosnu prijetnju Europi. Njegov rat u Ukrajini već je u svojoj drugoj godini, bez konačnog kraja na vidiku i strahova da bi se sukob mogao preliti u širi rat koji uključuje NATO.

U srijedu su novine Der Spiegel citirale njemačkog ministra obrane Pistoriusa: "Moramo biti spremni za rat do 2029. godine. Ne smijemo vjerovati da će se Putin zaustaviti na ukrajinskim granicama kad stigne tako daleko."

Slično tome, glasovi iz britanske vlade izrazili su potrebu da budu spremni za rat. Bivši britanski ministar obrane Ben Wallace u veljači je izjavio da "rat dolazi" u Britaniju do kraja desetljeća, pozivajući na veća ulaganja u obranu.

Proteklih tjedana Rusija je izdala neka od svojih najoštrijih upozorenja Zapadu do sada, u svjetlu toga što su neki od ukrajinskih saveznika dali Kijevu dopuštenje da upotrijebi svoje oružje za napade na ograničene ciljeve unutar ruskog teritorija.

Putin ozbiljno zaprijetio

Putin je u srijedu opskrbu zapadnog oružja opisao kao "vrlo ozbiljan i opasan korak", za koji je rekao da bi mogao rezultirati time da Moskva naoruža svoje neprijatelje.

Ruski čelnik posebno je ukazao na kvar u odnosima Rusije i Njemačke, tvrdeći da je pojava njemačkih tenkova u Ukrajini rezultirala “moralnim, etičkim šokom”, jer je “stav prema (Njemačkoj) u ruskom društvu uvijek bio vrlo dobar."

“Sada, kada kažu da će se pojaviti još raketa koje će gađati mete na ruskom teritoriju, to, naravno, u konačnici uništava rusko-njemačke odnose”, dodao je Putin.