Od sumraka do zore - da makaroni ne zagore
Vesna i Nike se već danima predano posvećuju izradi raznoraznih makarona. Probale su ih i (o)bojati. Ma probale su - sve. I ipak nije tako jednostavno kako se činilo prvi puta kada su ih napravile/ispekle. Početnička sreća? Sigurno, ali još uvijek ne prihvaćaju tezu kako je napraviti dobar makaron toliki kunst da ga mi, obični smrtnici ne bismo mogli stvoriti u svojim kuhinjama, pećnicama na običnim, crnim, četvrtastim protvanima!
Neka vam ove fotografije i početnička zaigranost, neopterećenost i dobra vibra
(koja inače nastaje čim nema očekivanja) budu poticaj da nekome napravite par vlastitih makarona kao rođendanski ili božićni poklon.
Recept je posuđen s bloga drage, lijepe i pametne blogerice Ana Marije
Da mi je nešto slatko koja objavljuje dosta francuskih slastičarskih delicija,
uz zgodna i podrobna objašnjenja (primjerice; koja je razlika između clafoutis-a i flognarde-a). Studirala je francuski i dosta toga zna o francuskoj kulturi & gastronomiji.
Jedini dio njezinog recepta koji dotične makroničarke nisu ispoštovale
(zbog nedostatka strpljenja/vremena) je da makaroni moraju ostati sat vremena na zraku (kako bi dobili laganu koricu) prije pečenja.
Nike slaže prvu turu na protvan ...
... i sve ide točno onako kako bi trebalo; smjesa je toliko dobra da se sama od sebe uspjeva poravnati i pretvoriti u ovako glatki otočić (i to na očigled)
Vesna lista isprintane stranice o poteškoćama pri prečenju makarona, a Nike žlicom grabi smjesu, puni protvan i ne vjeruje onome što čuje
Prvi makaroni u životu prije i ...
... poslije pečenja! Imaju i gladak i ''čipkast'' dio (takozvanu stepenicu) i lagano se odljepljuju od površine
Cure ih pune improviziranim ganacheom (čokoladnom kremom)
I moram priznati da super izgledaju!
Nisu svi jednake veličine/oblika, jer su rađeni žlicom, a ne špricom
Sve u svemu - neka vam ovo sve posluži kao inspiracija/poticaj za vlastite makarone i igranje u kuhinji bez straha od neuspjeha
Posvećujem post curama - samo hrabro s izradom makarona na veliko koja je upravo u tijeku!
Baking Macarons from Dusk till Dawn!