KOLICIJA NA KLIMAVIM NOGAMA

Odgađanje skidanja ploče u Jasenovcu uznemirilo HNS-ovce, ljut i Bernardić

26.08.2017 u 15:25

Bionic
Reading

Na najavu ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića kako će se s uklanjanjem ploče u Jasenovcu s natpison 'Za dom spremni' čekati zaključci vijeća za suočavanje s prošlošću koji neće biti doneseni prije ožujka 2018. godine, reagirali su HDZ-ovi koalicijski partneri iz HNS-a, ali i šef SDP-a Davor Bernardić

'HNS je postigao dogovor s premijerom i očekujemo da se taj dogovor poštuje. HNS smatra da je za Hrvatsku danas glavna tema hitna provedba kvalitetne obrazovne reforme i projekata koji osiguravaju gospodarski napredak. Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku. Za HNS nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma', poručio je član Predsjedništva HNS-a Tomislav Stojak. 

 

Šef oporbe Bernardić na Facebooku je bio oštar. Kazao je da je HDZ 'danas djeci poručio da slobodno kliču ustaški pozdrav'.

'Danas nam je HDZov ministar pravosuđa poručio da ploča s pozdravom Za dom spremni ostaje u Jasenovcu. HDZ se time jasno odredio: Za dom spremni, ustaški pozdrav pod kojim su ustaše ubijale u vrijeme NDH, za njih je prihvatljiv! HDZ je današnjim danom i službeno pustio ustaški pozdrav u hrvatsku svakodnevicu, HDZ je danas djeci poručio da slobodno kliču ustaški pozdrav. Hrvatskoj javnosti mora postati jasno da ima vlast koja se srami antifašizma i potice fašizam. Jer dati legitimitet pozdravu Za dom spremni jest - poticanje fašizma.', smatra Bernardić.

Podsjetimo, Bošnjaković je za Večernji list izjavio da o ovakvim ideološkim prijeporima treba odlučiti Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Nakon njihovih preporuka koje trebaju donijeti do ožujka 2018. napravit će se zakonski okvir.