ugovor agrokora s knightheadom

Ogorčene reakcije političara: Hvala Andrej, hvala Martina, niste trebali!

26.10.2017 u 09:07

Bionic
Reading

Nakon što je Jutarnji list objavio ugovor o roll up kreditu Agrokora s kreditorima odmah su uslijedile ogorčene reakcije oporbenih političara. Ugovor sadrži niz odredbi koje kreditorima daju pune ovlasti u upravljanju procesom lex Agrokor.

U tekstu koji je objavio Jutarnji.hr u jednom dijelu se stavlja 'izvan snage' lex Agrokor i kreditorima iz Knightheada i Monarcha daje svu ovlast u donošenju i provođenju nagodbe vjerovnika i restrukturiranju Agrokora.

“Ugovor o najstarijem kreditu od 1,06 milijardi”, naziv je tzv. roll-up kredita potpisanog 8. lipnja 2017. između Agrokora, zajmodavaca i agenta kredita.

Prema tog ugovoru plan restrukturiranja i nagodba vjerovnika ne mogu se donijeti bez odobrenja zajmodavaca iz tog kredita, te da hrvatska Vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika ili glavnog savjetnika u procesu lex Agrokor jer bi se to smatralo povredom Ugovora o kreditiranju.

'Predsjednik HSS-a Krešo Beljak na Twitteru je napisao da je ugovor zadnji čavao u lijes u kojem se nalazi pokojna hrvatska suverenost. 'HDZ - grobari i veleizdajice, a ne domoljubi. HNS također'', napisao je Beljak.

Da se radi o štetnom ugovoru slaže se i SDP-ovac i predsjednik Istražnog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić.

'Ako je to točno, nezakonito je. Imenovao ga je sud i nitko ne može uzeti sudu pravo da ga smijeni', napisao je. Dodao je i kako je 'nezamislivo da bi se netko usudio potpisati tako nešto'.

S njim se slaže i Peđa Grbin, koji je na Facebooku ustvrdio kako je ovakvim ugovorom je Hrvatskoj oduzeta bilo kakva kontrola nad procesima u Agrokoru. ' Ukratko, hvala Andrej, hvala Martina, hvala Zdravko, hvala HDZ, niste trebali', cinično zaključuje Grbin.

  • +17
Radni dan Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

S druge strane predsjednik Hrvatskog sabora HDZ-ov Gordan Jandroković je nakon sastanka u Vladi demantirao da se Hrvatska ugovorom između Agrokora i Knightheada odrekla svog suvereniteta i prepustila ga tom američkom investicijskom fondu.

"Mislim da su to vrlo banalna tumačenja", odgovorio je Jandroković na novinarski upit nakon izlaska iz Vlade gdje je sudjelovao na sastanku na kojem su bili i saborski zastupnici Milijan Brkić (HDZ) i Stjepan Čuraj (HNS). 

Jandroković je dematirao i da Vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika ili glavnog savjetnika u procesu lex Agrokor jer će se to smatrati povredom Ugovora o kreditiranju.

Ključni kreditori su investicijski fondovi Knighthead Capital Management i Monarch, Zagrebačka banka, Erste banka, ruska VTB banka i investicijske banke J.P. Morgan i Goldman Sachs i 20-ak zasad nepoznatih investicijskih fondova.