RECEPTI

Old school ručak by Tony Tone

12.04.2011 u 22:13

Bionic
Reading

Old school ručak by Tony Tone

Jedan old school ručak na tavanskoj terasi usred tjedna? Neprocjenjivo!

Posljednji kauboj, r'n'r, old school frajer koji voli kuhati,pače u tome se usavršio, ono što smo nekada, kao djeca, u osamdesetima,jeli vikendima.
Kod nas je na meniju nedjeljom, kroz gotovo sva godišnja doba,bilo obavezno pečeno pile s krumpirima i zelenom salatom, zimi grah, a uproljeće špinat s pire krumpirom i pečena jaja.
Ako ste nostalgičari, poput njega, priuštite si jedno poslijepodne ovaj backto
'80- ties! Špinat je sada u svojoj najboljoj fazi, a čaša hladnogpiva dobro sjeda na ovakav ručak i proljetnu vrućinu ;).

za 2 osobe


3 ili 4 jaja
400 g špinata
4 veća krumpira
2 dcl mlijeka
sol, papar
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje
svježi kruh s dobro pečenom korom, za tunkanje

Stavite na vatru lonac s vodom, malo soli i maslinovog ulja. Pustite davoda zakipi i ubacite prethodno istuširani, svježi špinat. Kuhajteodnosno blanširajte samo par minuta. Izvadite ga, procijedite iizmiksajte štapnim mikserom.

Na tavi, na malo maslaca i maslinovog ulja zažutite nasjeckani češnjak,ubacite usitnjeni špinat i prelijte mlijekom. Kuhajte i miješajte 20-akminuta na laganoj vatri.

Na maslinovom ulju ispecite 3 ili 4 jaja, posolite ih i popaprite kad sugotova.

U loncu skuhajte par krumpira u ljusci. Kad su gotovi ogulite ih,narežite na kockice i ispasirajte pomagalom za pasiranje (ne znam kakose na hrvatskome zove alat za pasiranje krumpira! Anyone?!) ili štapnimmikserom. Dodajte prstohvat soli, žlicu maslaca, mlijeka dok nepostignete željenu gustoću. Miješajte dobro kako biste razbili sve grudice. Na kraju vratite na vatru. Kratko. Na ključ - kaže Toni, što biznačilo dok se na pireu ne stvori par mjehurića odnosno balončića.

Servirajte na tanjuru tako da vam pire dijeli špinat od pečenih jaja.


Prvo odlomite koricu kruha, umočite u žutanjak, a dalje kako tko voli.
Čaša hladne pive je obavezna ;)

Pogled s tavanske terase na inače skrivena dvorišta


Miša, pas koji se ne boji visine