New york

Organizator terorističkog napada 11. rujna priznao krivnju

01.08.2024 u 09:44

Bionic
Reading

Navodni organizator terorističkih napada 11. rujna 2001. i druga dvojica optuženika pristali su priznati krivnju, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo obrane

Khalid Sheikh Mohammed i dvojica suoptuženika dio su dogovora kojim bi mogli izbjeći smrtnu kaznu, prema izvješćima američkih medija.

Konkretni uvjeti predsudskih sporazuma "u ovom trenutku nisu bili dostupni javnosti", priopćilo je ministarstvo.

Napad na blizance, New York Izvor: Profimedia / Autor: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

U terorističkim napadima 11. rujna 2001. napadači su oteli četiri putnička zrakoplova, s dva su pogodili nebodere Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, trećim obrambeni stožer Pentagona izvan Washingtona, a četvrti se srušio u Pennsylvaniji 130 km istočno od Pittsburga nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

Khalid Sheikh Mohammed Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

U napadima je poginulo gotovo 3000 ljudi. Vjeruje se da je Mohammed glavni arhitekt napada koji je koordinirao komunikaciju i financirao operaciju, a uhićen je u Pakistanu 2003. godine, te ga je potom ispitivala američka vanjska obavještajna agencija CIA.

Prema izvješću američkog Senata, bio je mučen tijekom ispitivanja. Godine 2006. Mohammed je prebačen u zloglasni američki zatvorenički logor Guantanamo, gdje se trebao suočiti s vojnim sudom zbog svoje umiješanosti, no suđenje Mohammedu i suoptuženima odugovlačilo se nekoliko godina.

Bivši predsjednik George W. Bush uspostavio je zatvor u mornaričkoj bazi Guantanamo Bay na Kubi za držanje osumnjičenih terorista nakon napada. Unatoč pozivima organizacija za ljudska prava na njegovo zatvaranje u tom se zatvoru još uvijek nalazi mali broj zatočenika.