velika britanija

Otkriven identitet mladića koji je nožem ubio tri djevojčice u Southportu

01.08.2024 u 15:43

Bionic
Reading

Britanski sud odlučio je da se smije imenovati osumnjičenik za napad nožem u Southportu, u kojem su ubijene tri djevojčice, a više je osoba ranjeno

Za taj je zločin osumnjičen Axel Rudakubana, 17-godišnji mladić koji će za šest dana navršiti 18 godina, a rođen je u Cardiffu, glavnom gradu Walesa u Velikoj Britaniji, gdje su njegovi roditelji došli iz Ruande. Nakon što je saslušao podneske, sudac Andrew Menary odbio je izdati nalog za prikrivanje njegova identiteta, što je neuobičajeno u britanskom pravnom sustavu jer sve maloljetne osobe štiti zakon i ne smiju biti imenovane čak ni ako su počinitelji kaznenih djela.

  • +2
Napad nožem u britanskom gradu Southportu Izvor: EPA / Autor: ADAM VAUGHAN

Rudakubana se u područje Southporta s roditeljima preselio 2013., a živio je u selu Banks nekoliko kilometara sjeverno od tog grada. Britanski mediji objavili su i nekoliko njegovih fotografija i screenshotova nepoznatog porijekla, snimljenih prije nekoliko godina. Na odluku suca utjecali su nasilni prosvjedi ekstremnih desničara, potaknuti lažnim tvrdnjama i špekulacijama na internetu da je ubojica tražitelj azila i musliman, a prosvjednici su se žestoko sukobili s policijom. Sudac Menary rekao je da bi, ako bi identitet ostao skriven, to omogućilo daljnje širenje dezinformacija.

  • +6
Neredi u Southportu Izvor: Profimedia / Autor: Richard McCarthy / PA Images / Profimedia

'Nastavak sprječavanja potpunog izvještavanja ima nedostatak jer dopušta drugima da šire dezinformacije', rekao je sudac objašnjavajući svoju odluku.