proglašeno izvanredno stanje

Ovo su zemlje u kojima su se pojavile majmunske boginje: WHO objavio kako se ljudi zaraze

21.08.2024 u 09:39

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je izvanredno stanje u javnom zdravstvu zbog novog izbijanja majmunskih boginja u nekoliko afričkih zemalja, s najmanje tri slučaja koja su sada prijavljena izvan kontinenta

Ranije poznata kao majmunske boginje, infekcija je u porastu u Demokratskoj Republici Kongo. Na tu zemlju otpada 96 posto svih slučajeva u Africi, javlja Independent. Više od 17.000 slučajeva sada je potvrđeno diljem kontinenta, a WHO kaže da je epidemija od 'međunarodnog značenja'.

Izvanredno stanje za javno zdravstvo proglasio je glavni direktor grupe, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Do izbijanja epidemije došlo je nakon što je identificiran novi soj, nazvan clade 1, za koji se kaže da se širi uglavnom seksualnim kontaktom. WHO kaže da je identificiran u Burundiju, Keniji, Ruandi i Ugandi; sve su to zemlje koje nikada prije nisu prijavile slučajeve boginja.

Slučaj novog soja otkriven i u Švedskoj

Jedan slučaj ovog novog soja sada je otkriven u Švedskoj, potvrdila je tamošnja agencija za javno zdravstvo. Kažu da se osoba, koja je sada u izolaciji, zarazila tijekom boravka u afričkoj zemlji u kojoj su zabilježeni i drugi slučajevi.

Pakistansko ministarstvo nacionalnih zdravstvenih službi potvrdilo je najmanje dva slučaja boginja. 'Virus je klasificiran kao clade 2b', priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Na Filipinima je 33-godišnji muškarac bez povijesti putovanja prva osoba za koju je potvrđeno da ima infekciju boginjama u toj zemlji jugoistočne Azije. Odjel za zdravstvo priopćio je da čeka rezultate testova kako bi odredio soj.

'Pacijent nije putovao u inozemstvo, što znači da je virus već na Filipinima', rekao je ministar zdravlja Teddy Herbosa.

'Pojava novog soja boginja, njegovo brzo širenje u istočnom DRC-u i prijava slučajeva u nekoliko susjednih zemalja vrlo su zabrinjavajući. Povrh izbijanja drugih vrsta boginja u DR Kongu i drugim zemljama u Africi, jasno je da je potreban koordinirani međunarodni odgovor kako bi se zaustavile te epidemije i spasili životi.'

Organizacija radi s državama diljem svijeta na koordiniranju ubrzanog pristupa cjepivu i mjera suzbijanja. Kažu da će za učinkovit odgovor biti potreban početni iznos od 15 milijuna dolara.

Zemlje koje su prijavile laboratorijski potvrđene slučajeve pojave soja clade I (povijesne ili sadašnje) uključuju:

  • DR Kongo
  • Srednjoafričku Republiku
  • Burundi
  • Ruandu
  • Ugandu
  • Keniju
  • Kamerun
  • Gabon.

Zemlje u kojima može postojati rizik od izloženosti soju clade I (na temelju dijeljenja granice s DRC-om) trenutno uključuju:

  • Angolu
  • Južni Sudan
  • Tanzaniju
  • Zambiju.

Američka vlada rekla je da je rizik za opću javnost 'vrlo nizak' jer zasad nije bilo novih zabilježenih sojeva. Međutim u zemlji je od početka godine zabilježeno 1399 slučajeva drugih sojeva boginja, što je gotovo na razini DRC-a.

'Osim stalne zdravstvene potpore, u posljednjih nekoliko mjeseci Sjedinjene Države osigurale su dodatnih 17 milijuna dolara (13,1 milijun funti) za podršku pripravnosti i odgovoru na boginje clade I u središnjoj i istočnoj Africi. Sredstva su omogućila jači nadzor, komunikaciju o riziku i angažman zajednice, kao i potrebne laboratorijske potrepštine i dijagnostiku, kliničke usluge i planiranje cjepiva', navode iz SAD-a.

Do sada je procjena rizika za cijeli svijet postavljena na 'umjerenu', a slučajevi oboljenja od clade I većinom su locirani u DRC-u i susjednim zemljama.