kontrola širenja

Stručnjak WHO-a: Majmunske boginje nisu 'novi covid', neće biti zatvaranja

20.08.2024 u 19:38

Bionic
Reading

Majmunske boginje (mpox) "nisu nov covid" jer vlasti jasno znaju kako kontrolirati njihovo širenje, rekao je vodeći stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije, piše u utorak BBC

Unatoč stvarnoj zabrinutosti zbog nove varijante virusa i svjetske uzbune, regionalni direktor WHO-a za Europu Hans Kluge je novinarima rekao da je zajedničkim naporima moguće, ali i nužno uhvatiti se u koštac s majmunskim boginjama.

Trenutačno bi odlučno djelovanje, uključujući osiguravanje da cjepiva dođu do područja gdje je najpotrebnije, moglo zaustaviti nov ciklus panike i zanemarivanja.

Slučaj zaraze novom varijantom Clade Ib potvrđen je prošlog tjedna u Švedskoj, a povezan je sa širenjem bolesti u Africi.

Majmunske boginje su uzrokovale smrti najmanje 450 ljudi u Demokratskoj Republici Kongo, što se povezuje s varijantom Clade Ib.

Stručnjaci tvrdi da se još uvijek mnogo toga ne zna o novoj varijanti, no da se možda lakše širi, što izaziva ozbiljniju bolest.

Nijedan slučaj zaraze varijantom Clade Ib nije zabilježen u Ujedinjenom Kraljevstvu, no stručnjaci upozoravaju da bi se bolest mogla proširiti ne dođe li do međunarodnog djelovanja.

  • +7
Cjepivo za majmunske boginje Izvor: Profimedia / Autor: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Druga varijanta Clade II bila je odgovorna za širenje bolesti 2022. koje je prvotno zahvatilo Europu, a nastavlja se pojavljivati u mnogim dijelovima svijeta.

No, stručnjaci znaju kako kontrolirati mpox neovisno o njegovoj varijanti: nediskriminatornim javnozdravstvenim djelovanjem i pravednim pristupom cjepivima, tvrdi Kluge.

Virus, koji izaziva vrućicu i osip, širi se kontaktom s kožom koja ima lezije, uključujući spolni odnos.

Kluge je rekao da je rizik za opću populaciju nizak.

"Hoćemo li ići u potpuno zatvaranje u europskoj regiji WHO-a, je li to nov covid-19? Odgovor je jasno: 'ne'", kazao je.

Glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević je rekao da WHO ne preporučuje upotrebu maski.

"Ne preporučujemo ni masovno cijepljenje. Preporučujemo korištenje cjepiva u područjima širenja (bolesti) za najrizičnije skupine", dodao je.