Kako i sama priznaje da baš i nije ekspert u pečenju palačinki, svaki novi pokušaj za Anu predstavlja veliki izazov. Iako ni ovaj put nije uspjela napraviti palačinku savršene forme, ovaj osvježavajući desert oduševit će bogatstvom okusa, zbog kojeg će malo tko razmišljati o vizualnom dojmu
SASTOJCI:
Za palačinke:
180 ml hladnog mlijeka
180 ml hladne vode (najbolje mineralne, gazirane)
3 žumanjka
1 žlica šećera
3 žlice likera od naranče ili konjaka
150 g brašna
60 g rastopljenog maslaca
suncokretovo ulje za pečenje
Za prilog:
2 naranče
2 banane
3 žlice smeđeg šećera
30 g maslaca
40 g lješnjaka, tostiranih u pećnici, oguljenih i nasjeckanih
PRIPREMA:
Za palačinke:
Ovaj recept se radi u električnom blenderu ili mikseru, zbog čega je prilično brz i jednostavan. Ako ga nemate, postupno kuhačom umiješajte žumanjke u brašno, a zatim malo pomalo umiješajte i tekućine. Na kraju sve procijedite kroz sito. Smjesa za palačinke trebala bi odstajati najmanje 2 sata prije pečenja. Na taj način čestice brašna napuhnut će se u tekućini, pa ćete dobiti mekane, lagane i tanke palačinke. Prva palačinka je uvijek test za gustoću smjese, točnu količinu koju trebamo za tavu te za potreban intenzitet vatre.
Stavite sastojke u blender po redoslijedu u receptu. Miksajte oko 1 minutu. Procijedite kroz sito i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata.
Premažite tavu uljem i stavite na srednje jaku vatru, dok se prilično ne zagrije.
Ulijte oko 60 ml smjese na tavu (od 18 cm promjera) i okrećite je iznad vatre, dok se smjesa jednoliko ne razlije u tankom sloju po cijeloj površini. Vratite tavu na vatru na oko 60-80 sekundi. Uz pomoć spatule, okrenite palačinku i pecite još pola minute. Izvadite palačinku iz tave i stavite na rešetku nekoliko minuta da se malo ohladi, prije nego što ćete ih slagati jednu na drugu.
Palačinke možete napraviti nekoliko sati ranije, čak ih možete i zamrznuti te zatim lagano zagrijati u pećnici.
Za prilog:
Odrežite koru naranče, zajedno s bijelim dijelom. Zarezujući između membrana koje dijele režnjeve, oslobodite segmente naranče. Iscijedite dvije žlice soka iz membrana.
Ogulite bananu i narežite na dijagonalne kolutove debele oko 1 cm.
Rastopite maslac, dodajte šećer i sok od naranče te kuhajte dok se šećer ne rastopi.
Dodajte palačinku i kuhajte dok se ne zagrije, oko 15 sekundi. Preklopite palačinku na četvrtine i izvadite na tanjur. Isto ponovite s drugom palačinkom. Dodajte segmente naranče i kolutove banane u tavu i okrećite pažljivo dok se ne zagriju. Stavite po žlicu voća na svaku palačinku i pospite nasjeckanim lješnjacima.