SUSRET U VATIKANU

Papa Franjo s Bevandom o problemima u BiH

22.11.2013 u 17:20

Bionic
Reading

Papa Franjo zauzima se za dijalog i komprimis kao način rješavanja postojećih problema u Bosni i Hercegovini i takvu poruku prenio je tijekom dana i predsjedatelju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavu Bevandi kojega je primio u Vatikanu, priopćeno je u petak nakon audijencije iz Vijeća ministara BiH.

Kako je istaknuto, tom su prigodom potvrđeni iznimno dobri odnosi koji vladaju između BiH i Svete Stolice, a Bevanda je Papu upoznao s trenutačnim političkim i gospodarskim stanjem u BiH. Papi Franji Bevanda je istodobno prenio zahvalnost na potpori koju daje BiH, a posebice hrvatskom narodu u toj zemlji.

Papa je pak kazao kako bi u predstojećem razdoblju trebalo ići putem dijaloga i stvaranjem kompromisa, što će u konačnici biti na dobrobit svih naroda u BiH. Bevanda je razgovarao sa Svetim Ocem i o zastoju u provedbi odavno ratificiranog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na temeljni ugovor iz 2006. godine.

Ugovorom su trebala biti regulirana prava i status Katoličke crkve u BiH, no na njegovoj provedbi do danas gotovo ništa nije učinjeno na što je nedavno upozorio i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Bevanda je, primjerice, Papu mogao izvijestiti tek o činjenici da je zakon o vjerskim blagdanima, kao jedna od točki iz temeljnog ugovora, bio u proceduri usvajanja ali da nije dobio potrebnu suglasnost u parlamentu BiH. Zakon je trenutačno blokiran jer dio političkih stranaka želi da se pitanje prava na neradne dane tijekom vjerskih blagdana riješi kao dio cjelovitog zakona o državnim praznicima za što opet nema potrebne političke suglasnosti.

U BiH još nisu uređena ni prava svećenika na zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Bevanda i Sveti Otac razgovarali su i o činjenici da se u BiH zanemaruje populacijska politika, što je problem koji utječe na opstojnost kako hrvatskog, tako i ostalih naroda u BiH, stoji u priopćenju.