DOBAR POSAO ZA PATRIJU

Slovenci kupuju nove oklopnjake, žele skinuti mrlju s najveće afere u povijesti države

11.07.2024 u 22:16

Bionic
Reading

Na marginama samita NATO-a u Washingtonu sklopljen je posao koji, iako njegovi detalji nisu poznati, već sad podiže prašinu u slovenskoj javnosti, obzirom na to da je riječ o svojevrsnoj reprizi dogovora koji je doveo do najveće afere u povijesti te države, a koja se protegnula i na Hrvatsku

Slovenski premijer Robert Golob potvrdio je kako će do kraja godine biti sklopljen ugovor o kupnji finskih oklopnih vozila Patria. Kako je naglasio, transparentnost posla bit će 'na najvišoj mogućoj razini'.

'Procesi unutar vojske i MORH-a koji su trajali gotovo dvije godine doveli su do odabira - za sada ću reći favorita, odnosno najpovoljnijeg ponuđača, a to je finska Patria', rekao je u srijedu Golob nakon susreta s finskim predsjednikom Alexanderom Stubbom na marginama samita NATO-a.

Pregovori između ministarstava dviju zemalja još su u tijeku, rekao je Golob. Prema njegovim riječima, ugovor će omogućiti da se plaćanje vrši izravno između dva ministarstva, čime će transparentnost transakcije biti na najvišoj mogućoj razini.

Na upit o kolikom broju osmotočkaša je riječ i kolika će biti cijena, Golob je odgovorio da su procedure još u tijeku te da je o tome još rano govoriti. O tome će javnost biti obaviještena kada budu poznati opseg i dinamika nabave.

'Ovim ćemo na neki način skinuti tu mrlju u odnosima s Finskom zbog prošlih nabava upravo od ovog proizvođača koji se svojom opremom etablirao u svim NATO misijama, a posebno u finskoj vojsci. Vjerujem da će odgovarati i za Slovensku vojsku', rekao je Golob.

Sloveniji su osmotočkaši potrebni za ustrojavanje srednje bojne borbene skupine, na što se obvezala u okviru NATO saveza. No zbog tereta afere, ali i poznatih stavova Golobovih koalicijskih partnera s ljevice koji se općenito protive nabavi oružja, ova Golobova objava nije naišla na pretjerano oduševljenje u javnosti.

Socijaldemokrati, mlađi partner u vladajućoj koaliciji, rekli su da ne mogu komentirati Golobovu najavu jer ne znaju podatke temeljem kojih je Ministarstvo obrane dalo zeleno svjetlo za nabavu, no prokomentirali su kako mu 'vjeruju na riječ'. Ljevica, koja se otvoreno zalaže za istupanje iz NATO-a, također kaže kako nemaju dovoljno informacija, no kao najmlađi partner u koaliciji svjesni su da ne mogu promijeniti stvari, rekla je njihova koordinatorica i ministrica kulture Asta Vrečko.

  • +5
Međunarodna vojna vježba u Slunju (ilustracija) Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Podsjetimo, finska tvrtka bila je u središtu afere Patria koja se odvijala u Sloveniji od 2006. do 2015., a dijelom se preklopila i sa sličnom aferom u Hrvatskoj. U slovenskom ogranku afere, tadašnji premijer i sadašnji vođa desne oporbe, Janez Janša, 2013. osuđen je na dvije godine zatvora jer je 2005. prihvatio obećanje nagrade za sklapanje posla između Slovenije i finske tvrtke. Ustavni sud je, međutim, 2015. ukinuo tu presudu u cijelosti, a iste je godine slučaj i službeno otišao u zastaru. Janša je zato ovu novu nabavu prokomentirao dvjema riječima - povijesna ironija, javlja RTVSlo.

Afera se u sličnom periodu odvijala i u Hrvatskoj, koja je na javnom natječaju 2007. godine kupila 84 oklopna vozila za 112 milijuna eura, a s tvrtkom Đuro Đaković je dogovoreno da će se dio vozila proizvoditi u Slavonskom Brodu. Iduće godine su od Patrije naručena dodatna 42 vozila za 68 milijuna eura.

U brojnim medijskim napisima o ovoj aferi spominjali su se i tadašnji predsjednici Slovenije i Hrvatske, Janez Drnovšek i Stjepan Mesić, koji su se, kako se tada pisalo, sastajali s predstavnicima Patrije u galeriji slovenskog slikara Jureta Cekuta. U posredovanje je bilo upleteno i više austrijskih poslovnih ljudi, među kojima je najistaknutiji bio Walter Wolf. Ipak, obzirom da se finski tužitelj nije u zakonskom roku žalio finskom Vrhovnom sudu na presudu prema kojoj je proizvođač vojne opreme Patria oslobođen optužbe za podmićivanje hrvatskih dužnosnika, i ovaj krak afere otišao je u zastaru.

Kako je tportal ranije pisao, Mesić nikada nije bio predmet bilo kakvog postupka zbog sumnji, indicija i prozivanja da mu je bilo obećano mito za 'angažman prilikom natječaja' ako Hrvatska od finske državne tvrtke Patrije kupi vojna vozila. No Mesić je izgubio sve sudske postupke protiv medija koji su o tome pisali. Prije nešto više od godine dana, Europski sud za ljudska prava jučer je presudio da pisanjem medija nije povrijeđeno njegovo pravo na čast i ugled.