'ropotarnica povijesti'

Peking ukorio Trumpovu suparnicu zbog oštrog stajališta prema Kini

28.06.2023 u 22:29

Bionic
Reading

Kina je ukorila američku kandidatkinju za republikansku predsjedničku nominaciju Nikki Haley zbog njezinog plana ograničenja veza SAD-a s Kinom, poručivši da će oni koji okrivljuju Peking za probleme završiti u "ropotarnici povijesti"

Haley, veleposlanica SAD-a pri UN-u za vrijeme Trumpove administracije, zauzela je u utorak jedno od najoštrijih stajališta prema Kini od kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju 2024.

Haley je pozvala Washington da drastično ograniči veze s Pekingom kako bi se riješio problem dramatičnog porasta broja smrtnih slučajeva od predoziranja fentanilom u SAD-u. Poručila je da bi SAD trebao opozvati stalan status normalnih trgovinskih odnosa s Kinom dok Peking ne pomogne u zaustavljanju protoka kemikalija koje se koriste za stvaranje fentanila.

  • +19
Nikki Haley Izvor: EPA / Autor: CAROLINE BREHMAN

Također je obećala da će potaknuti američke tvrtke da napuste Kinu, dodavši da će, ako se SAD složi oko tog pitanja vladajuća Komunistička partija Kine "završiti u ropotarnici povijesti".

Kina je takve izjave nazvala neodgovornima.

"Pritisak na američke tvrtke da napuste Kinu u suprotnosti je s ekonomskim zakonima i na kraju će naštetiti svačijim interesima", rekao je glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu Liu Pengyu u izjavi za Reuters kasno u utorak. "Samo oni koji skreću pozornost blaćenjem i prebacivanjem krivnje u predizbornoj kampanji završit će u ropotarnici povijesti", rekao je Liu.

Američki dužnosnici kažu da kineska vlada nije kooperativna po pitanju fentanila ili po pitanju suzbijanja pranja novca povezanog s trgovinom drogom, što je kritika koju Peking odbacuje.

Peking je uzvratio da bi Washington trebao prestati koristiti krizu s fentanilom kao izgovor za sankcioniranje kineskih tvrtki, a kineski državni mediji više su puta istaknuli kako su ovisnost i potražnja za drogom unutarnji problemi SAD-a.

Haley prema anketama može računati na podršku samo 3 posto republikanaca na izborima, prema anketi Reutersa/Ipsosa objavljenoj ranije u lipnju.

Nastojala je koristiti vanjsku politiku kao način da se istakne među brojnim kandidatima, a njezino tvrdokorno stajalište prema Kini mogao bi natjerati njene republikanske suparnike da također zauzmu oštrija stajališta.