SAD JE NA VLASTI

Penava nakon pet dana o Vučiću u Dubrovniku: Došao je na noge pobjedniku

14.10.2024 u 20:59

Bionic
Reading

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, stranke koja je godinama bila vrlo glasan kritičar svakog približavanja hrvatskih vlasti Srbiji i Aleksandru Vučiću, pet dana se nije oglašavao na temu Vučićevog posjeta Dubrovniku. Danas, kad je u vladajućoj koaliciji, kaže da je Vučić došao u kontekstu 'dolaska na noge pobjedniku'

Gostujući u emisiji RTL Danas, Penava kaže kako nisu htjeli dizati halabuku. 'Odmah su reagirali naši članovi, poput Tomislava Josića. Nismo htjeli dizati halabuku jer smatramo da se Hrvatska apsolutno nalazi u izvrsnoj poziciji. Kontekst Vučićeva dolaska u Dubrovnik je kontekst gdje dolazi na noge pobjedniku', kaže Penava.

Na pitanje je li razlog drukčije reakcije činjenica da je DP sada u vladajućoj većini, Penava kaže: 'Ovo je ta razlika kada je Domovinski pokret u vlasti umjesto SDSS-a, ono o čemu smo vodili brigu i što smo se potrudili da se dogodi. Ono što trebate uzeti u obzir oko dolaska Vučića u Dubrovnik je činjenica da je Vučić došao u naš Dubrovnik, pod Srđ, pod hrvatski stijeg, nakon što je svojim građanima vikao da nipošto ne idu na Jadran, da on nikada neće ići na Jadran. Pojavio se, došao u naš Dubrovnik, na naše more, a ne ono što je on snivao, do Karlobaga da bude srpsko more. Došao je dati podršku Ukrajini, odnosno potpisati Deklaraciju. Sjesti za stol s našim prijateljima s Kosova. To su apsolutno tragovi njegova poraza', zaključio je Penava.

  • +11
Aleksandar Vučić u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat

Na temu slanja časnika u Njemačku, najnovijem području konflikta Plenkovića i Milanovića, Penava kaže da je sklon kompromisnu. 'Još ćemo donijeti odluku, ali mislim da smo se sasvim jasno opredijelili za to da definiramo i komuniciramo situaciju koja teži kompromisnom prijedlogu. Za slanje časnika koji su za to spremni, koji to žele, da mogu ići u Njemačku obučavati ukrajinske snage. Ali ostajemo pri svojem stavu da oružane snage nijedne strane u sukobu nisu dobrodošle na hrvatskom teritoriju. To je naš stav od početka. Pri tome su rukovodimo prije svega vitalnim hrvatskim interesima iz aspekta sigurnosti građana, a onda i interesima koje nam donosi članstvo u NATO savezu. Mislim da je ovo minimalno što kao članica NATO saveza na što trebamo pristati, a to je poslati profesionalce ako su oni naravno voljni', rekao je Penava.