ASTRONoMSKE BROJKE

Pentagonu dodijeljen rekordni proračun u povijesti

12.02.2018 u 21:27

Bionic
Reading

Pentagon je krajem prošlog tjedna dobio dosad najveći proračun koji iznosi vrtoglavih 700 milijardi dolara

Proračun, koji je potpisao američki predsjednik Donald Trump, uključuje ogromno povećanje potrošnje za vojsku, a iznosom od 700 milijardi dolara Sjedinjene Države premašuju vojne proračune Kine i Rusije zajedno.

Rekordni proračun premašio je prošli za čak 94 milijarde dolara, skočivši za 15,5 posto, a kako prenose svjetske agencije, iduće godine trebao bi narasti za dodatnih 16 milijardi dolara.

Ovo je najveće povećanje u odnosu na prethodnu godinu od 2003., kad je budžet Pentagona povećan 26,6 posto, što je bilo potrebno kako bi se moglo financirati vojne kampanje u Afganistanu, invazija na Irak te širenje sustava nacionalne obrane nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine.

Više novca nije predviđeno za borbu protiv novog neprijatelja ili pojedinačne prijetnje poput onih Al Kaide ili Rusije, već za širi spektar problema, uključujući povećanje obuka i osuvremenjivanje obrambenih raketnih sustava, ističu u Pentagonu.

  • +14
Američka vojska Izvor: US Army / Autor: Sgt. Ken Scar

Američki ministar obrane Jim Mattis nakon usvajanja proračuna izjavio je kako će dio odobrenih sredstava biti dovoljan za poboljšanje spremnosti vojske zbog obnovljenog fokusa na sukobe u Afganistanu te zbog ratnih prijetnji koje stižu iz Sjeverne Koreje.

Inače, svaki američki ministar obrane od 2011. godine, kad je Kongres SAD-a usvojio zakon kojim je striktno ograničena potrošnja, žalio se da je vojska pod velikim pritiskom zbog nedovoljnog proračuna jer je oprema bila zastarjela, a vojnici nisu imali dovoljno obuke.

  • +7
Američki bombarderi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Predsjednik Trump je pak odlučio napraviti zaokret, iako SAD danas ima daleko manje vojnika u Iraku nego prije 10 godina i oko 15.000 vojnika u Afganistanu, u kojem ih je 2011. godine bilo oko 100.000.