u mreži prvog

Pero Maldini o Milanoviću: Ovo bi se moglo okarakterizirati kao međunarodni incident

31.01.2023 u 09:04

Bionic
Reading

Politolog Pero Maldini kazao je u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' da je oporba uspjela iskoristiti aferu Softver te kompromitirati predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Sam predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je spomenuo kako postoji mogućnost da su Gabrijela Žalac i Josipa Rimac u svojim porukama spominjale upravo njegovo ime, ali se na neki način ovom aferom opet radi velika šteta pravosuđu i pravosudnom sustavu.

U smislu njihove neprofesionalnosti i posljedičnog gubljenja povjerenja u instituciju pravosuđa i institucije uopće, rekao je Maldini te naglasio da spominjanje nečijeg imena nije nikakav krimen, posebice u neformalnim razgovorima.

'Ako je u ovim razgovorima jedna od akterica toga dopisivanja željela pojačati svoju poziciju, onda se zasigurno povezala s imenom Andreja Plenkovića, odnosno sa željom da taj sugovornik osjeti da ima jaču moć', poručio je Maldini u razgovoru za HRT. Politolog je istaknuo kako postoje pravosudne istražne institucije koje bi to trebale istražiti. Rekao je da je ovaj slučaj trenutno u fazi istrage te optužnica još uvijek nije sastavljena ni pokrenuta.

'Ono što je problematično je kompromitiranje te optužnice prije nego što je ona uopće donesena ili ako bude donesena', kazao je. Pitanje je samo kome je u to u interesu.

Komunikologinja Nikolina Borčić naglasila je da se u ovom slučaju, kao i u ostalim slučajevima, vidi da se u hrvatskoj javnoj komunikaciji ne traži sadržaj, već se sve vrti oko dojma. U HDZ-u su u početku koristili tzv. taktiku kontrasta.

'Dakle to je način kada postupate onako kako inače nikada ne postupate. Primjerice, premijer je šutio, a suradnici oko njega su pokušali dati nekakvo objašnjenje tko je ili što AP. Vrlo nevjerodostojno i vrlo neučinkovito. I to je na neki način potaknulo jako puno komentara i rasprava po društvenim mrežama, ali i u javnosti. To je to, hrvatska javnost želi takve priče. Onda su to političari i oporba jako dobro iskoristili', poručila je Borčić.

Izjava premijera Andreja Plenkovića o aferi Softver i porukama koje su razmjenjivale Gabrijela Žalac i Josipa Rimac Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandžić / CROPIX

Jučerašnjom izjavom predsjednik Vlade nije ni opovrgnuo, ali nije ni potvrdio tu izjavu. No pokušao je skrenuti pažnju na to da autoricama očito AP nije drag.

'I sva sreća da uvijek ima predsjednika da mu posluži kao platforma za usmjeravanje nekog stava u još neku temu koja još više kreira nekakav show i spektakl u javnosti', dodala je komunikologinja Borčić.

Maldini se osvrnuo i na jučerašnje izjave Zorana Milanovića.

'Kad vidimo da je naš predsjednik jednom dotaknuo dno i da ne može niže, svaki put nas iznenadi time da može', poručio je. Kazao je da su izjave predsjednika otišle izvan granica Hrvatske i našeg političkog prostora te bi se komotno mogle okarakterizirati kao međunarodni incident.

Naglasio je da se Milanovićeve jučerašnje izjave tiču Ukrajine, Rusije, NATO-a, Europske unije i Kosova. Dodao je kako bi se ljudi na Kosovu i u Srbiji mogli zabrinuti.

'U ovom trenutku to je ozbiljna kompromitacija vanjske politike Republike Hrvatske i ugleda Republike Hrvatske. Ovo bi bilo zrelo za postupanje po članku 105. Ustava, koji govori o pokretanju odgovornosti predsjednika Republike. Nažalost, mislim da se to neće dogoditi jer smo nedavno imali glasovanje u Saboru pa smo vidjeli da se dvotrećinska većina ne može složiti oko jednog pitanja, a koje je trebalo biti zdravorazumsko pitanje', kazao je.

'Milanović se stavio na čelo oporbe, što nije njegova zadaća. No oporbi će biti sve teže braniti Milanovićeve izjave', vjeruje Maldini.