MINI ANALIZA

Pet detalja zašto je Split bolji od Hajduka

28.10.2012 u 11:19

Bionic
Reading

Nedjeljni ogled Splita i Hajduka na Parku mladeži ljubitelji nogometa čekaju s puno pozornosti. Ako zbog ničega drugog, onda zato jer nikad ranije dva susjedna kluba nisu bila toliko izjednačena. Koliko? Pročitajte u našoj analizi.

Analiza pet detalja je pokazala blagu prednost 'crvenih':

1. Financije – prednost Split
Financijski krah Hajduka, koji se danas ne može mjeriti niti sa Splitom, a kamo li s puno jačim klubovima, doveo je do izjednačavanja kvalitete. Nakon što su im pred nosom oteli Križanca i zadržali Rebića, koga je Hajduk želio vidjeti na Poljudu, crveni su u ljetnom prijelaznom roku uzeli i Henrya Bellea, koga je Mišo Krstičević već vidio u svojoj momčadi. Za razliku od Hajduka, čiji igrači mjesecima ne dobivaju plaće a klub pleše na rubu stečaja, 'crveni' zahvaljujući prije svega predsjedniku Slavenu Žužulu i njegovoj tvrtci Skladgradnja, nemaju financijskih problema.

2. Igrački kadar – prednost Split
Iako je Hajduk uvijek držao primat i imao daleko više kvalitetnih igrača na raspolaganju, danas je situacija potpuno drugačija, Splitovo iskustvo moćnije je od Hajdukove mladosti. Od golmana do centarfora, uključujući i klupu, Split je dobro posložena momčad, koja ima barem po dvojicu ravnopravnih igrača na svakoj poziciji. Čak i večeras, kad ne može računati na čak pet standardnih igrača u obrani, Vulić će imati sasvim dovoljno kvalitete da sastavi neprobojan zid za mladu Hajdukovu momčad. Hajdukovi mladi igrači su možda u perspektivi i vrjedniji, no to tek moraju opravdati. Kako na terenu, tako i na tržištu.

3. Trener – prednost Split
Hajduk se oslonio na debitanta u HNL-u, na svog nekadašnjeg igrača Mišu Krstičevića, koji se dokazao radom u omladinskoj školi. No rad u omladinskoj školi je jedno, a vođenje Hajduka nešto posve drugo. I premda se u zadnje vrijeme malo primirio, Krstičević je na početku sezone u nekoliko navrata iskočio iz uobičajenih normi ponašanja i upustio se u svađe s protivničkim trenerima, sudcima, navijačima. Rezultati koje Hajduk postiže ni izbliza nisu dostojni imena, a iz svlačionice dolaze pritužbe kako ih Krstičević nepotrebno iscrpljuje na treninzima. S druge strane, Vulić je prekaljeni stručnjak koji je već u prvoj utakmici za kormilom Splita odnio vrijedne bodove s Kantride. Ako itko zna kako protiv Hajduka, Vulić sigurno zna.

4. Navijači – prednost Hajduk
Premda je Hajduk tek godinu dana stariji od Splita, popularnost ova dva kluba ne može se ničim usporediti. Kada je u pitanju 'dvanaesti igrač', tu je Hajduk daleko moćniji i u velikoj prednosti. No u večerašnjoj utakmici, kojoj će svjedočiti svega 4.000 sretnika koji dođu do ulaznice, navijači neće biti presudan faktor. U Kup ogledu na Poljudu u srijedu možda, no večeras ne.

5. Tradicija – prednost Hajduk
I tradicija je na strani Hajduka, Split ih još nikad nije pobijedio i tu će činjenicu njegovi igrači imati na umu kad večeras istrče na travnjak. Ne manje važno i oni sami su 'u duši' Hajdukovci, velika većina njih navija za bile i sanja da će jednoga dana istrčati na Poljud u pravom dresu. A to vrlo često zna biti i te kako važan faktor za psihičku stabilnost igrača.