IZBORI ZA EU PARLAMENT

Petak je posljednji dan izborne promidžbe, evo kada ćemo doznati rezultate

06.06.2024 u 23:21

Bionic
Reading

Petak je posljednji dan za promidžbu 25 stranačkih i nezavisnih lista za Europski parlament među kojima će Hrvatska u nedjelju, na mandat od pet godina birati 12 zastupnika u novi saziv Parlamenta u kojemu će ih biti ukupno 720

U petak u ponoć završava 45 dana duga promidžba nakon koje nastupa dvodnevna izborna šutnja koja u Hrvatskoj prestaje u nedjelju, u 19 sati zatvaranjem 6651 biračkih mjesta.

Da se promidžba bliži kraju, potvrdio je niz završih skupova i konferencija za novinare koje su stranke i kandidati u četvrtak održali diljem Hrvatske.

Zabranu promidžbe u subotu i nedjelju treba ozbiljno shvatiti, na europskim izborima novčano se kažnjava kršenje izborne šutnje. Građanin koji ju prekrši može ostati bez 398 eura, izborni kandidat od 1327 do 3981 eura, a politička stranka od 13.272 do 66.361 eura.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika u Europski parlament u nedjelju će se birati u još 40 država, na 98 biračkih mjesta te na dva biračka mjesta u mirovnim operacijama.

  • +38
Završni predizborni skup HDZ-a u Klovićevim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

U inozemstvu će prva biračka mjesta biti otvorena u subotu, 8. lipnja u Australiji, u 23 sata po hrvatskom vremenu, a zatvorena u ponedjeljak, 10. lipnja u 4 sata u Los Angelesu.

Iako je 300 kandidata, koliko ih je na 25 lista za Europski parlament, proteklih mjesec i pol obilazilo državu, njihova promidžba, za razliku od nedavnih parlamentarnih izbora, nije izazivala osobite reakcije.

Rezultati poznati u nedjelju iza 23 sata

Potvrđuje to i podatak o samo jednom prigovoru koji je stigao do DIP-a, a i taj je odbačen, te o jednom upitu Etičkom povjerenstvu, koje je osnovano radi praćenja i ocjenjivanja ponašanja izbornih sudionika.

  • +9
Završni skup koalicijske liste SDP-a za Europski parlament Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

Za 12 mjesta u Europskom parlamentu natječu se liste političkih stranaka i koalicija HDZ-a, SDP-a, Mosta, Možemo, DP-a itd., te dvije nezavisne europarlamentarca Ladislava Ilčića i influenserice Nine Skočak.

Kome će 'pripasti' tih 12 mjesta, znat će se u nedjelju iza 23 sata, kada će Državno izborno povjerenstvo (DIP) početi objavljivati izborne rezultate.

Učinit će to tek tada zbog zakona koji kaže da ne smije objavljivati izborne rezultate prije nego se zatvore biračka mjesta u državi članici EU čiji birači posljednji glasuju, a to je Italija.

Usporedbe radi, rezultate nedavnih parlamentarnih izbora objavljivao je od 21 sat.

Podatke o odazivu na europske izbore, DIP će objaviti u nedjelju u podne i u 17 sati.