NADA SE KONSENZUSU

Petrov od Plenkovića očekuje akcijski plan zbog arbitražne presude

05.07.2017 u 10:31

Bionic
Reading

Nakon što se jučer povodom arbitražne presude oglasila i Europska komisija, komentirao je to i potpredsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov

'Na samom početku 2009., prilikom ugovaranja arbitražnog postupka, napravljene su ogromne pogreške. Danas nije trenutak u kojem trebamo tražiti krivce. Danas je trenutak u kojem predsjednik Vlade treba dati prijedlog akcijskog plana za to kako razriješiti situaciju', poručio je Petrov novinarima u Saboru.

'Očekujemo da se o tom prijedlogu očituju druge političke stranke i da se postigne konsenzus, a mjesto za taj konsenzus može biti Hrvatski sabor, kao što je bio 2015. godine. Za nas je ovo obrana hrvatskog suvereniteta. Svaki centimetar mora jednako je vrijedan kao i centimetar kopna', zaključio je Petrov.

Podsjetimo, Europska komisija poručila je jučer kako očekuje da Hrvatska i Slovenija provedu arbitražnu odluku o granici. 'Europska komisija se nada da će se obojica premijera dogovoriti o tome kako najbolje provesti pravorijek Arbitražnog suda. Komisija naravno ostaje spremna pomoći u tom procesu. Kolegij će ponovno raspravljati o tom pitanju kada krene taj proces da bi raspravljao o napretku i razmotrio kako može pomoći u punoj i pravednoj provedbi pravorijeka', rekao je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

No i nakon te izjave Hrvatska je ostala pri stavu da je odluka Arbitražnog suda ne obvezuje. 'Vezano za današnju izjavu potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa, u kojoj se referirao na rješavanje hrvatsko-slovenskog otvorenog graničnog pitanja, MVEP još jednom podsjeća da je riječ o bilateralnom pitanju koje je bilo predmet arbitraže što je, protupravnim djelovanjem Slovenije, teško kompromitirana i iz koje je Hrvatska (na temelju jednoglasne odluke Hrvatskog sabora) izašla 2015. godine', priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX