N/A

Pita od jabuka

28.10.2009 u 19:40

Bionic
Reading

Kako najbolje iskoristiti i istinski uživati u sezoni jabuka? Anino rješenje krije se u slastici božanskog okusa koja izgledom podsjeća na prave američke pite. Osim zbog nadjeva, zanimljiva je i zbog posebnog lisnatog tijesta, oplemenjenog kremastim sirom

SASTOJCI:

Za tijesto:
225 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
½ žličice soli
225 g kremastog sira
280 g glatkog brašna
smrznuti šlag Ledo

Za nadjev:
180 g smeđeg šećera
50 g bijelog šećera
1 žlica cimeta (mljevenog)
8-10 reskih jabuka
½ šalice škroba (gustina)
250 ml milerama
25 g maslaca

Za premaz:
2 žlice šećera
½ žličice cimeta
60 ml mlijeka

PRIPREMA:

Za tijesto:
U mikseru istucite maslac, kremasti sir i sol, 1-2 minute, dok se svi sastojci ne povežu. Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete tijesto. Potom ga izvadite iz miksera i stavite na površinu lagano posipanu brašnom te razvaljajte u pravokutnik od oko 30x20 cm, visine oko 1 cm. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak, na najmanje 1 sat.

U međuvremenu napravite nadjev.

Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga u pravokutnik dužine 40 cm. Presavijte prvo gornju trećinu tijesta prema sredini, a zatim i donju, kao pismo. Okrenite tijesto za 90° i ponovno razvaljajte u pravokutnik te preklopite na isti način još dva puta (ukupno 3 okretanja i preklapanja). Zamotajte tijesto i vratite u hladnjak.

Napravite nadjev. Ogulite jabuke, očistite sredinu i narežite na kockice. Pomiješajte jabuke sa šećerom i cimetom. Ostavite sa strane oko 30 minuta. Potom pomiješajte škrob i mileram te izmiješajte tako da nema grudica. Umiješajte tu smjesu u jabuke.

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Prerežite tijesto na dva komada, jedan malo veći od drugoga. Veći komad razvaljajte u veliki krug i njime obložite kalup za pitu, tako da prelazi preko rubova kalupa. Napunite tijesto jabukama, ali nemojte razmazati po cijelom kalupu, već samo u sredini. Posipajte komadićima maslaca. Razvaljajte drugi komad tijesta u krug i položite na jabuke. Stisnite gornji i donji dio prstima da se zalijepe. Premažite gornji dio mlijekom i posipajte mješavinom cimeta i šećera.

Pecite oko 40 minuta u donjem dijelu pećnice. Zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još oko 30 minuta, dok tijesto nije zlatne boje.

Pitu poslužite mlaku i sa sladoledom od vanilije.