Explorer of the Seas

Ovo je kruzer s kojeg je Britanac pao u more kod Jabuke: Može primiti 5000 ljudi

09.08.2024 u 17:14

Bionic
Reading

Za mlađim državljaninom Ujedinjenog Kraljevstva, koji je rano jutros pao s kruzera Explorer of the Seas u more nedaleko otočića Jabuke, intenzivno se traga u širem području viškog arhipelaga, uz angažman pomorskih i zračnih jedinica

Explorer of the Seas, kruzer klase Voyager u vlasništvu je Royal Caribbean Internationala, a porinut je u more 2000. godine. Izgrađen je Kværner Masa-Yards Turku brodogradilištu u Finskoj i smatra jednim od većih kruzera u svojoj klasi, te može primiti do 3.840 putnika s posadom od 1180 ljudi.

Brod je dug 311 metara i širok 48 metara. Ispod razine mora proteže se devet metara, dok iznad površine vode doseže visinu od 63,4 metra. Opremljen je sa šest motora, od kojih su četiri dovoljna za postizanje maksimalne snage, dok je za održavanje broda u luci potreban samo jedan motor. Brod može postići maksimalnu brzinu od 23,7 čvorova (oko 43,9 km/h).

Na brodu je 26 čamaca za spašavanje i 72 splavi za spašavanje, što osigurava kapacitet 20 posto veći od broja putnika i posade.

Kako gostima ne bi bilo dosadno na brodu su bazeni i jacuzziji, moguće je klizanje na ledu, teretana, saune, FlowRider, tobogani, mini-golf teren, višenamjensko sportsko igralište, zid za penjanje, trkačka staza, te vanjsko kino s filmskim večerima, a za one željne kockanja tu je i casino.

Kako je mladi Britanac pao u more još nije javno poznato, ali ono što se zna je da su u potragu za njim  uključene i posade traganje za nestalim angažirane su i posade putničkih brodova „AF MARINA“ i „OLYMPOS SEAWAYS“ te vlasnici privatnih brodica, koji su se svojevoljno priključili akciji.