n/a

Pita od slanih inćuna, blitve i kozjeg sira

25.03.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Ovo jelo predstavlja ono najbolje iz mediteranske kuhinje. Možete ga poslužiti kao glavno jeli ili predjelo

SASTOJI:

Za tijesto:
200 g brašna
malo soli
1 žličica mljevene paprike
100 g maslaca, hladnog, narezanog na kockice

25 g maslaca
500 g blitve ili špinata
1 glavica luka, nasjeckana
50 g fileta inćuna, nasjeckani sitno
300 g mekog mladog kozjeg sira
300 ml slatkog vrhnja
2 jaja
2 žumanjka
svježe naribani muškatni oraščić
sol i papar

PRIPREMA:

Pomiješajte brašno sa solju i paprikom i utrljajte maslac u tu smjesu dok se sve ne skupi u tijesto. Razvaljajte tijesto relativno tanko, oko 3 mm i obložite njime kalup za pitu. Stavite u hladnjak ili zamrzivač da se dobro ohladi.
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Pecite tijesto bez nadjeva, dok ne dobije laganu boju, oko 20-30 minuta.
Za to vrijeme napravite nadjev. Blanširajte listove blitve u kipućo slanoj vodi 2 minute, i dobro ocijedite. Na maslacu pirjajte luk 5-7 minuta, dok ne omekša. Nasjeckajte ocijeđenu blitvu i pomiješajte s lukom i inćunima. Pomiješajte sir, vrhnje, jaja i žumanjke i u tu smjesu umiješajte blitvu s lukom i inćunima. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Smanjite pećnicu na 180°C. Ulijte smjesu u tijesto i pecite 40-ak minuta, dok se ne napuhne i dobije zlatnu boju. Ostavite da se malo ohladi prije serviranja.