ŽUPAN ZRILIĆ O PLINOFIKACIJI

Pitanje o Uskoku ocijenio boljševičkim

01.02.2013 u 14:44

Bionic
Reading

Krajem 2012. godine zadarska policija započela je istraživanje vezano uz poslove plinofikacije Zadarske županije. Istražitelje je ponajviše zanimao javni natječaj na kojem je tridesetogodišnju koncesiju za provođenje plinofikacije dobila austrijska tvrtka EVN AG

Postupak javnog natječaja pokrenut je u veljači 2008. godine, a pola godine kasnije poništila ga je Županijska skupština. Većina vijećnika u svih je osam ponuda uočila nedostatke. Prema stručnom povjerenstvu, najbolji ponuđač bila je tvrtka GS Gas Rimini, ali je izaslanstvo vijećnika procijenilo da je bolja ponuda EVN AG iz Graza. Na ponovljenom natječaju Austrijanci su bili jedini ponuđači te su dobili posao.

Ponudili su ulaganje od 182 milijuna kuna u gradnju distribucijske mreže u prvoj fazi, uz cijenu priključka od nula kuna. U međuvremenu je objavljeno da će cijena priključka za privatne kuće iznositi 7000 kuna, a za stanove 3700 kuna. No ni tu priči o lažnim obećanjima nije bio kraj, jer su stanari jedne zadarske zgrade tijekom pregovora o cijeni priključka spoznali da moraju platiti 20.000 kuna po priključku.

Na ispitivanju u USKOK-u, prema pisanju Jutarnjeg lista, Božidar Kalmeta je bio upravo zbog slučaja plinofikacije Zadarske županije te je navodno ispitivan i o ulozi župana Stipe Zrilića.

Bio je to povod mladom SDP-ovom vijećniku Nikoli Turčinovu da na Skupštini Zadarske županije pita župana je li ispitan u USKOK-u.

'Jeste li vi pozvani na ispitivanje? Niste? Nisu ni mene zvali i mislim da neće. Svoj sam posao obavljao časno i svoga ponašanja se ne stidim. Vjerujem i da USKOK korektno radi svoj posao i nadam se da će otkriti one koji podnose lažne kaznene prijave. Svatko tko je činio kaznena djela, a ovdje, u ovoj prostoriji, ima onih koji ih čine, neka odgovara za njih. Ne mislim pri tome na vas, mislim da ste častan čovjek, ali onda se malo korigirajte u svom ponašanju. Nije korektno da vi kao mlad čovjek nastupate na taj način. To je u najmanju ruku boljševički mentalitet', odgovorio je župan Stipe Zrilić, ne pojasnivši kome su od vijećnika ili dužnosnika nazočnih na sjednici bile upućene otrovne strelice, odnosno koga smatra odgovornim za neugodnu situaciju u kojoj se našao.