ZVECKANJE ORUŽJEM

Pjongjang obećao odgovoriti na raspoređivanje američke mornarice

11.04.2017 u 09:56

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja osudila je u utorak 'sumanuto' slanje američke skupine nosača zrakoplova prema korejskom poluotoku izrazivši spremnost na 'rat'

Odluka je protumačena kao pokazivanje snage administracije Donalda Trumpa koja je izrazila spremnost da se 'sama' nosi s problemom sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih programa ako Peking ne dovede u red svojeg nemirnog susjeda.

'Sumanuto američko raspoređivanje doseglo je zabrinjavajuću fazu', rekao je glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova kojeg citira službena novinska agencija KCNA.

'Narodna Demokratske Republika Koreja spremna je reagirati kakav god bio tip rata koji želi SAD', dodao je glasnogovornik.

Podsjetimo, Washington je objavio proteklog vikenda da nosač zrakoplova USS Carl Vinson i njegova flota putuju prema korejskom poluotoku zbog sjevernokorejske nuklearne prijetnje.

Nosač aviona prati borbena skupina koju još čine dva razarača i krstarice Izvor: Društvene mreže / Autor: ARIRANG NEWS

'Američko zapovjedništvo na Pacifiku naredilo je zračnopomorskoj skupini raspoređenoj oko nosača aviona USS Carl Vinson da bude na raspolaganju i prisutna na zapadu Pacifika i to iz predostrožnosti', izjavio je njegov glasnogovornik, zapovjednik Dave Benham, ističući da 'prijetnja broj jedan u regiji ostaje Sjeverna Koreja zbog svojeg neodgovornog, destabilizirajućeg i neopreznog programa raketa, i nastavka istraživanja kako bi se opskrbila nuklearnim oružjem'.

Borbenu skupinu, pored nosača aviona, čine još dva razarača za lansiranje raketa i krstarice za lansiranje raketa.

Iako je prvotno trebao ići u Australiju, krenuo je putem Zapadnog Pacifika iz Singapura.