ODGOVOR BRUXELLESU

Plenković poklopio Europsku komisiju zbog stava o arbitraži

05.07.2017 u 11:40

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković posjetio je danas Primorsko-goransku županiju, a prilikom obilaska Bakra komentirao je i očekivanje Europske komisije da i Slovenija i Hrvatska implementiraju presudu Arbitražnog suda

Na pitanje novinara što će Vlada napraviti nakon što je Europska komisija u utorak iznijela svoj stav i hoće li Hrvatska i dalje imati čvrsti stav oko neprovedbe arbitražne presude, s obzirom da je ostala usamljena u tom stavu, Plenković je rekao kako je potrebno 'kontekstualizirati naš položaj i stav koji je jučer nakon kolegija Komisije izrekao, u kraćoj izjavi za medije, potpredsjednik Komisije Timmermans'.

'Prvo želim podsjetiti da je Hrvatska u pregovaračkom procesu krajem prošlog desetljeća, zbog otvorenih pitanja i pregovaračke blokade od strane Slovenije, izgubila dvije godine u pregovaračkom procesu. Po mom računu, mi smo izgubili ukupno pet godina u dinamici približavanja Uniji - tri bih pripisao kontekstu suradnje s Haškim sudom, a dvije bilateralnim pitanjima', kazao je Plenković.

'Nama nitko nikada, od strane europskih institucija nije rekao: Oprostite, to nije bilo dobro, bilateralno pitanje nije imalo veze s pregovaračkim procesom. Prema tome, stav hrvatskih institucija, hrvatskog Sabora, hrvatske Vlade, političkih stranaka, ostaje jedinstven. Bilo bi dobro da Europska komisija stoji u okviru svojih nadležnosti, a ona nema nikakvih nadležnosti za arbitražni proces i za granična pitanja. Imate zemlje koje rješavaju bilateralne granične probleme kroz svoje komisije u trajanju od 100 godina. Prije par dana je ovdje bio, recimo, baš belgijski ministar vanjskih poslova, koji je govorio o tome da on sa Nizozemskom razgovara o granicama godinama i nisam primijetio da je ta tema bila na dnevnom redu Europske komisije niti Parlamenta', otkrio je Plenković.

'Stoga, vrlo jasno, od kolega i ljudi koji su članovi Komisije očekujem da poštuju činjenicu da je riječ o bilateralnom problemu, za koji je Hrvatska spremna razgovarati sa Slovenijom, nalaziti rješenja. Naša pozicija glede ove arbitražne presude zbog kršenja međunarodnog prava i protupravnih radnji slovenske strane zbog koje su i agentica i od Slovenije imenovani sudac sami dali ostavke, za nas je proces koji je kompromitiran i koji ne obvezuje Hrvatsku. Tu se pozicija neće mijenjati', uvjerava Plenković, dodajući da će važan biti njegov susret sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom 12. srpnja u Ljubljani i da su sve reakcije hrvatske stranke 'razumne i racionalne'. 

Uz predsjednika Vlade u Bakru su i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.