sjednica vlade

Plenković o Fortenovi i Podravci: 'Slavonska zemlja i tlo u hrvatskim rukama'

17.07.2024 u 13:28

Bionic
Reading

Imenovanje državnih tajnika bit će tema na zatvorenom dijelu sjednice Vlade. Na onom dijelu koji je otvoren za javnost uvodno se obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku kazao kako je Europska komisija dala zeleno svjetlo za isplatu pete tranše iz Mehanizma oporavak i otpornost.'Ovaj petak će Hrvatska dobiti 822 milijuna eura, čime ćemo doći do više od 4,5 milijarde eura iz apsorpcije EU iduće generacije. Nakon pete tranše Hrvatska je najusješnija država EU u realiziaciji NPOO', kazao je Plenković.

Komentirao je i prodaju poljoprivrednog portfelja Fortenove Podravci. 'Sve ove kompanije koje su djelovale u sklopu Fortenove, a odnose se na poljoprivredu, u rukma su hrvatske kompanije. Slavonska zemlja i hrvatsko tlo u hrvatskim rukama. Važna poruka transformacijskog karaktera cijele ove operacije', poručio je.

Premijer se osvrnuo i na atentat na Donalda Trumpa. 'Dogodio se atentat, na sreću neuspješan, koji smo odmah osudili i drago nam je da se Trump oporavlja. Osuđujemo političko nasilje koje dovodi do ovakvih atentata', kazao je.

'Danas ćemo imenovati nove državne tajnike, potvrditi neke koji su s nama već dulje vrijeme tako da je i to pitanje razriješeno', kazao je.

Podsjetimo, prema pisanju Večernjeg lista, određeno je da će DP dobiti devet mjesta državnih tajnika. DP-ovci kojima bi trebala pripasti mjesta državnih tajnika su Dražena Vrselja u resoru kulture, Nikola Mrvac u obrazovanju, Zlatan Bašić u resoru branitelja te Marinko Beljo u poljoprivredi. Uz njih, navode se i Vedran Špehar u Ministarstvu gospodarstva, Katarina Bilić u EU fondovima, David Vlajčić u prometu te Tomislav Bilandžić u MUP-u. Deveta osoba koja bi trebala u resor okoliša i energetike bio bi Željko Vuković.