sjednica vlade

Plenković najavio: Osnivamo Vladin ured za socijalno partnerstvo

06.06.2024 u 11:28

Bionic
Reading

Obnova nakon potresa ponovno je jedna od glavnih tema sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Premijer Plenković na početku se osvrnuo na obilježavanje Dana državnosti, i to od mise i koncerta u HNK-u do pokaznih vježbi na Jarunu.

'Bilo je to lijepo obilježavanje dana kada je konstituiran prvi višestranački Sabor i kada je predsjednik Franjo Tuđman održao povijesni govor u Saboru', kazao je.

Spomenuo je i obljetnicu Dana D u Normandiji te zahvalio svima koji su se borili u Drugom svjetskom ratu i utrli put Europi.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

'Imamo stalan trend smanjenja stope inflacije. Riječ je o najnižoj inflaciji u zadnje tri godine. Rezultat je to mjera Vlade koje smo poduzimali', poručio je, osvrnuvši se na gospodarske teme.

Ponovno je spomenuo broj zaposlenih. 'Danas u Hrvatskoj imamo najveći broj zaposlenih ikada, jučer ih je bilo 1.723.000. Idemo prema brojci od 1.730.000. Imamo i najmanji broj nezaposlenih', dodao je.

Govorio je i o izdanju trezorskih zapisa. 'Prije desetak dana otvorili smo upis za građane. Odaziv je bio sjajan. Čak 243 milijuna eura prikupljeno je od građana za ročnost od tri mjeseca, a sudjelovalo je malo manje od osam tisuća građana. Čak 584 milijuna eura prikupljeno je od 23 tisuće građana za ovu od 650 milijuna eura, a dio koji je nedostajao dopunili su institucionalni investitori. Oni su nudili čak milijardu i 25 milijuna eura. Toliki je stupanj povjerenja u vrijednosnice hrvatske države', kazao je Plenković.

Plenković je govorio i o posjetu LNG terminalu. 'Dobili smo brifing o tijeku investicija u preinake broda, što će podići kapacitete', rekao je premijer.

Spomenuo je da su ovaj tjedan održani izbori u Indiji i Srbiji. 'Ovo je godina u kojoj ima najviše izbora u svijetu uopće. Nikada ovoliko milijardi ljudi nije izlazilo, a u nedjelju su i europski izbori na cijelom kontinentu, pa i u Hrvatskoj', kazao je Plenković.

'Vlada je odlučila u potpunosti financirati obnovu katedrale, a već smo s 400 milijuna eura financirali obnovu vjerskih zgrada diljem Zagreba i Sisačko-moslavačke županije', kazao je.

Što se tiče dnevnog reda sjednice Vlade, Plenković je najavio izmjene Zakona o Vladi. 'Sukladno našem programu i dogovoru s našim socijalnim partnerima, i sindikatima i poslodavcima, predviđamo osnivanje Vladinog ureda za socijalno partnerstvo, čime ćemo osnažiti socijalni dijalog', poručio je premijer.

Također je najavio osnivanje Vladinog ureda za odnose s javnošću.