sjednica vlade

[FOTO] Plenković: Situacija nam je i dalje relativno dobra, ali vidimo da se u zadnja tri tjedna situacija s novozaraženima pogoršala

11.03.2021 u 09:17

Bionic
Reading

Situacija s koronavirusom i posljedice potresa i dalje su glavne teme na sjednici Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

'Situacija nam je i dalje relativno dobra, ali vidimo da se u zadnja tri tjedna situacija s novozaraženima pogoršala. Sad smo šesti po incidenciji, 8. najniži po stopi tjedne smrtnosti. Najvažnije je da budemo svjesni da se u našem okruženju vidi rast i to nas mora voditi ka većem oprezu, s obzirom da smo popustili određene mjere. Ovaj novi kontekst društvenog života mora pratiti veća osobna odgovornost. Vidimo porast u nekim jadranskim županijama, a važno je povezati to s namjerom da osiguramo turističku sezonu. Važno je da ljudi budu oprezni i pridržavaju se svih mjera. Važno je trend koji smo imali držati stabilnim i osigurati gospodarske i društvene aktivnosti', kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Spomenuo je kako je s ministrom Aladrovićem i Malenicom održao sastanak s predstavnicama Ženske sobe i da su dogovorili da idu sa strategijom borbe protiv spolnog uznemiravanja. 'U sklopu Kaznenog zakona ćemo ići ka redefiniranju procesuiranja kaznenog djela spolnog uznemiravanja', poručio je premijer.

Najavio je da danas ide u Bruxelles gdje će se sastati s čelnicima EU i NATO-a. Teme će biti i situacija s koronavirusom, ali i daljnja distribucija cjepiva, dodao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je nove podatke o koronavirusu. 'U posljednja 24 sata imamo 777 novozaraženih, a udio pozitivnih u testiranima je 11,50 posto. U samoizolaciji je 16.233 osobe. Broj hospitaliziranih je 807, od čega je 82 na respiratoru', poručio je Beroš.

Govorio je i o post-covid sindromu. 'Post-covid sindrom postaje velik izazov. Ukupan broj takvih pacijenata s post-covid simdromom u bolnicama bio je više od 5.500. Najčešći problemi su vezani uz respiratorni sustav, a dio pacijenata ima i druge probleme (kardiovaskularne, probavne, lokomotornog sustava...)', rekao je.

'Broj aktivnih slučajeva u tjedan dana rastao je za 19 posto, a broj hospitaliziranih za 18 posto. Trend rasta novozaraženih moguće je izbjeći. Moramo i dalje poštivati mjere', poručio je Beroš, upozorivši i na stanje u zemljama regije.

'Iznimno je važno da se nastavi kampanja cijepljenja te da se ona ubrza koliko god je to moguće. Što se više nas bude cijepilo, to ćemo se brže vratiti normalnom životu', kazao je Beroš, pozvavši građane da se prijave za cijepljenje.

Beroš je govorio i o nabavi cjepiva Moderne. 'EK je u ime država članica 1.3.2021. s Modernom potpisala sporazum o proizvodnji, prioritetnoj nabavi i opskrbi cjepivom za države članice EU. Dogovorena je kupnja 150 milijuna dodatnih doza cjepiva', kazao je Beroš.

  • +28
Sjednica Vlade 11.3. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar branitelja i šef Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved je izvijestio o situaciji na potresom pogođenim područjima.

'Tlo na Banovini i dalje podrhtava. Do danas je na području SMŽ evidentiran 931 potres, od toga je njih 16 većih od magnitude 4 po Richteru. Dosad je postavljeno 1719 kontejnera i mobilnih kućica. Na električnu energiju priključeno je 1958 smještajnih objekata. Ravnateljstvu za robne zalihe uputili smo zahtjev za 40 uredskih kontejnera. Jučer smo utvrdili dinamiku i nadležnost u pogledu uklanjanja objekata koji zbog oštećenja prijete sigurnosti ljudi. Imenovani su koordinatori za provedbu svih aktivnosti, definiran je postupovnik i postupanje s objektima za koje neće biti moguće pribavljannje suglasnosti vlasnika. Ima oko 20.000 dimnjaka koje je potrebno žurno sanirati, središnji državni ured za obnovu će do kraja tjedna objaviti poziv za rekonstrukciju i uklanjanje dimnjaka. Prijavljeno je ukupno 523 objekta za uklanjanje. Ukupno 4295 zahtjeva je zaprimljeno za obnovu. Danas i sutra će mobilni uredi biti prisutni na području grada Siska. Evidentirano je 109 urušnih vrtača i 60 klizišta', rekao je Medved i dodao da je na cijelom području Sisačko-moslavačke županije voda zdravstveno ispravna.