INTERVJU TJEDNA

Plenković: U Hrvatskoj ne radi samo onaj tko se ne želi potruditi naći posao

14.09.2024 u 10:46

Bionic
Reading

U emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija Andrej Plenković progovorio je o detaljima jesenskog paketa Vladinih mjera, međunarodnoj političkoj situaciji i previranjima na hrvatskoj političkoj sceni. Među ostalim, rekao je i kako u Hrvatskoj konačno ima posla.

Među najvećim postignućima vlade Plenković ističe rast plaća i standarda te 'najnižu nezaposlenost ikad' od 5 posto. 'Što praktički govori da ne radi samo onaj tko se zaista ne želi dodatno potruditi da nađe posao jer posla danas u Hrvatskoj ima', rekao je Plenković i dodao:

'Zaposlenost puno gore, nezaposlenost dolje, BDP rast gore, a inflacija dolje. To je slika Hrvatske danas s ogromnim projektima koje realiziramo i zato oni to vide, poručio je Plenković, dodajući da se ne radi samo o uspjehu Vlade, već i gospodarstva i 'svih aktera koji se trude da u Hrvatskoj bude bolje', javlja HRT.

Ponovo je istaknuo važnost rasta kreditnog rejtinga, koji je po ocjeni agencije S&P trenutačno A-. 'Narasti za pet stupnjeva po kreditnom rejtingu od 2018., 2019. do danas - to nije nikome uspjelo globalno. Nema nijedne druge zemlje, to su oni baš rekli - ovako brzi i nagli rast rejtinga kakav ima Hrvatska, to nije zabilježeno. Drugi iza nas po brzini je Portugal', rekao je Plenković.

Što se tiče političke stabilnosti, Plenković je rekao da će Vlada izdržati.

'Više vam vrijedi 76 pouzdanih i stabilnih nego 150 drugih', rekao je Plenković govoreći o broju saborskih zastupnika koji tvore većinu.

Upitan o Vladinim mjerama, smanjenju subvencija i najavi poskupljenja energenata, Plenković je rekao da građani zadnje tri godine plaćaju cijenu struje i plina kao da energetske krize nema.

+Zašto to nismo osjetili na našim računima? Zbog Vlade, zbog politike državnog intervencionizma. Ja sam kao premijer imao jednu jedinu ideju, a to je sačuvati socijalnu koheziju, poručio je. Dodao je da više ne živimo u jednopartijskom sustavu dogovorne ekonomije te da Vlada postupno otpušta mjere kako bismo se u promijenjenim okolnostima postupno kao društvo vratili na tržišne okolnosti.

'Ja ne mogu u tržišnom gospodarstvu igrati ulogu dogovorne ekonomije - ti ćeš proizvoditi to, ti ćeš prodavati to, ti po toj cijeni to i onda će potrošač platiti po toj cijeni. To ne ide', rekao je Plenković.