krimska platforma

Plenković u nenajavljenom posjetu Ukrajini, susreo se sa Zelenskim

11.09.2024 u 09:28

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu je stigao u Ukrajinu. Posjet, kao i obično, nije bio najavljen zbog sigurnosnih razloga. Uz premijera su i ministri Gordan Grlić Radman, Damir Habijan i Radovan Fuchs, izvijestili su iz Vlade RH.

Po dolasku u Kijev, Plenković je sudjelovao i na svečanosti otkrivanja Spomenika žrtvama genocida nad Krimskim Tatarima, koju su predvodili predsjednik Zelenski i Mustafa Džemilev, lider krimsko-tatarskog naroda.

Tijekom boravka u Kijevu, predsjednik Vlade Plenković sastaje se s ukrajinskim državnim vrhom - predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom parlamenta Ruslanom Štefančukom i ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, a sudjelovat će i na sastanku na vrhu Krimske platforme. Hrvatska snažno podržava Međunarodnu krimsku platformu te ima vrlo aktivnu ulogu u okviru ove platforme, budući da je bila i domaćin Prvog parlamentarnog summita u listopadu 2022.

  • +2
Andrej Plenković u Ukrajini Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Premijer će sudjelovati i na prijemu u organizaciji tvrtke DOK-ING povodom najave otvaranja ureda te tvrtke u Kijevu. Tijekom posjeta predstavit će se novi paket bilateralne pomoći Hrvatske za Ukrajinu. Predviđeno je i potpisivanje Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Hrvatske i Ministarstva pravosuđa Ukrajine te Programa suradnje Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja Ukrajine na područjima znanosti i tehnologije.

Ovo je treći Plenkovićev posjet Ukrajini od početka ruske agresije, 24. veljače 2022., a iz Vlade naglašavaju da Hrvatska nastavlja pružati kontinuiranu političku, gospodarsku, humanitarnu i vojnu podršku ukrajinskom narodu.