KRAJ KAMPANJE

Plenković uvjeren kako će Krstulović Opara i Boban dobiti većinsku potporu

02.06.2017 u 21:28

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković u petak navečer u Splitu je izjavio kako je uvjeren da će HDZ-ovi kandidati za splitskog gradonačelnika Andro Krstulović Opara i župana splitsko-dalmatinskog Blaženko Boban u drugom izbornom krugu u nedjelju dobiti većinsku potporu građana tog grada i županije

'Krstulović Opara i Boban su odradili sjajne kampanje u proteklim tjednima i mjesecima i pokazali svojim programima, dosadašnjim postignućima i idejama za napredovanje Splita i unaprjeđenje života svih žitelja Splitsko-dalmatinske županije te će u nedjelju zadobiti većinsko povjerenje građana Splita i županije', rekao je Plenković u izjavi novinarima.

Naglasio je kako je u Split došao s potpredsjednicima Vlade Damirom Krstičevićem i Ivom Davorom Stierom te ministrom državne imovine Goranom Marićem kako bi zajedno dali 'snažnu potporu' HDZ-ovim kandidatima Krstulović Opari i Bobanu.

'Uvjeren sam da oni  jamče bolju budućnost cijele Dalmacije, a suradnja koju će imati s Vladom i Hrvatskim saborom bit će dodatno jamstvo razvoja gospodarstva, turizma prometa, pomorstva i svega onog što krasi najljepšu hrvatsku županiju' poručio je Plenković.

Na novinarski upit kako komentira jučerašnje prosvjede u vezi s kurikularnom reformom na kojima je tražena i ostavka ministra znanosti znanosti i obrazovanja Pave Barišića, Plenković je rekao kako je politika njegove vlade i HDZ-a da mladi naraštaji u obrazovanju steknu znanja o hrvatskom identitetu ali i da znaju i kritički misliti.

'Ono što želimo, a to je politika naše Vade i HDZ-a, da naše mlade generacije u obrazovnom sustavu stječu ključna znanja o hrvatskom identitetu, povijesti, jeziku, tradiciji i kulturi, ali isto tako da njihovo obrazovanje bude dovoljno široko kako bi im kasnije omogućilo specijalizacije i konkurentnost na tržištu rada u Hrvatskoj Europi i globalno', rekao je Plenković, dodavši kako želi da naš obrazovni sustav mladima da  kritično mišljenje, kapacitet za analize i sinteze.

'Na tomu ćemo inzistirati i oko toga očekujem širok nacionalni konsenzus, jer obrazovanje i budućnost naše djece ne smije biti tema podjela nego mora biti tema zajedništva oko koje ćemo se dogovarati i na kojoj ćemo svi ustrajno raditi', rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je Strategija obrazovanja, znanosti, i tehnologije usvojena u hrvatskom Saboru te se radi na njezinoj provedbi. Također je podsjetio kako je on oformio posebno stručno povjerenstvo  u kojem su ugledni stručnjaci iz akademske zajednice te pripadnici različitih političkih stranaka koji sudjeluju u izradi akcijskog plana.

'Provode se natječaji vrlo otvoreno i transparentno na koja se mogu svi javljati. Reforma ide dalje', rekao Plenković komentirajući jučerašnje prosvjede.

Premijer je na upit hoće li Rusi dati kredit Agrokoru, rekao da je financiranje Agrokora 'kroz aktivnosti izvanredne uprave otvoreno je za sve banke-i ruske i domaće i zapadne'.

'Nama je bitno da se nađe nova likvidnost sukladno pregovorima koji traju pod bitno povoljnijim uvjetima i kamatama nego što je to bilo ranije i tako osigura proces restrukturiranja kompanije u sljedećih godinu dana', istaknuo je Plenković. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje rekao je da se čuje s ministricom gospodarstva Martinom Dalić koja je na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Plenković se u društvu Andre Krstulović Opare i Blaženka Bobana te suradnika iz Vlade u petak navečer družio s građanima na splitskoj Rivi. Prije toga u predvečernjim se satima u Trogiru, u društvu HDZ-ovog kandidata za trogirskog gradonačelnika Ivice Baturine, družio sa građanima na trogirskoj rivi.