parlamentarni izbori

Počelo prebrojavanje glasova u Indiji: Modi na putu prema pobjedi

04.06.2024 u 11:09

Bionic
Reading

Indijski premijer Narendra Modi na putu je da osvoji parlamentarnu većinu na izborima u Indiji koji su trajali šest tjedana i na kojima je u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta glasalo 642 milijuna ljudi

Modijeva Stranka Bharatiya Janata (BJP) u vodstvu je s 39,3 posto glasova nakon prebrojavanja četvrtine glasačkih listića, objavilo je izborno povjerenstvo.

Elektroničko prebrojavanje započelo je u utorak u 8,00 sati po lokalnom vremenu, rezultati se očekuju u narednim satima. Indija koristi elektroničke strojeve za brzo prebrojavanje glasačkih listića.

Prema djelomičnim rezultatima, BJP-ova koalicija dobit će najmanje 281 mjesto, što je više od potrebnih 272 za postizanje parlamentarne većine u donjem domu.

Modi (73) koji i nakon dva mandata uživa veliku popularnost izjavio je ovaj vikend da je siguran da je za njegov ponovni izbor "indijski narod glasao u rekordnom broju".

Premijerovi rivali, nekad paralizirani unutarstranačkim sukobima, optužuju vladu da iskorištava pravosuđe u političke svrhe povećanjem broja kaznenih progona protiv njih.

Američka zaklada Freedom House također je ocijenila da je BJP "sve više koristio vladine institucije za ciljanje političkih protivnika".

Opozicija i branitelji ljudskih prava osuđuju demokratsko nazadovanje i optužuju Modija da favorizira narod Hindu, većinu u zemlji, na štetu velikih zajednica manjina, uključujući 210 milijuna muslimanskih Indijaca, koji su sada zabrinuti za svoju budućnost.

S druge strane, Modi je optužio glavnu oporbenu stranku Kongres da želi podijeliti "nacionalno bogatstvo" "infiltratorima", ili "onima koji imaju najviše djece", označavajući tako muslimansku zajednicu.