OSIGURANA SREDSTVA

Počinje rekonstrukcija Starog grada Siska

04.09.2024 u 16:26

Bionic
Reading

Nakon dugotrajnih priprema dokumentacije i postupaka javne nabava započinje sveobuhvatna rekonstrukcija Starog grada Siska, a ugovor vrijedan 17 milijuna eura potpisao je u srijedu ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Marijan Bogatić s tvrtkom Teh-gradnja d.o.o.

Uvjeren sam da će, jednom kada rekonstrukcija završi, Stari grad biti puno atraktivniji za širi krug posjetitelja jer smo u pripremi projekta vodili računa o tome da iskoristimo priliku i Starome gradu damo sve suvremene alate interpretacije. Suvremene tehnologije proširene stvarnosti omogućit će budućim posjetiteljima da puno kvalitetnije dožive priču o tome što se događalo oko Staroga grada i uloge Siska u tom dijelu povijesnih događanja, rekao je Bogatić.

Poznatoj sisačkoj ranonovovjekovnoj utvrdi uslijed potresa 29. prosinca 2020. narušena je statika, zbog čega je zabranjen ulaz u taj kulturno-povijesni biser Siska. Stari grad je posljednjih desetljeća prolazio kroz konstantne manje zahvate rekonstrukcije, ali nikada nije odjednom uloženo toliko novaca koliko će biti kroz projekt financiran iz EU sredstava NPOO-a.

„Takav projekt događa se jednom u 50 godina jer ne samo da je iznimno financijski i građevinski zahtjevan, već muzeološki mora zadovoljiti potrebe objekta u sljedećih nekoliko desetljeća. Stari grad će završetkom zahvata postati moderno muzejsko-turističko odredište na ponos svih Siščana“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Poručila je kako je Sisak potres vidio kao priliku za stjecanje nove kvalitete, a ne za vraćanje u staro stanje. Stari grad Sisak bit će suvremeni, atraktivni interpretacijski centar uz upotrebu najnovijih tehnologija.

„Stari grad će samo izvana biti onaj stari grad kojeg svi poznajemo i volimo, ali iznutra to će biti sasvim drugi sadržaj, koji će privlačiti znatno više gostiju“, kaže Ikić Baniček.