razdragano mnoštvo

Pogledajte kako je Putin dočekan u Sjevernoj Koreji

19.06.2024 u 08:58

Bionic
Reading

Razdragano mnoštvo pozdravilo je predsjednika Vladimira Putina tijekom raskošnog svečanog dočeka u srijedu u Pjongjangu, gdje je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un izrazio "punu potporu" ruskom ratu u Ukrajini i obećao jače strateške veze s Moskvom.

Putin se sastao s Kim Jong Unom na rijetkom samitu kojemu je cilj jačanje partnerstva za suzbijanje američkog pritiska i sankcija.

Na trgu uz rijeku Taedong koja teče kroz glavni grad okupila se počasna garda, uključujući vojnike konjanike, i veliko mnoštvo civila, pokazuje video koji su prenijeli ruski mediji.

Prizori uključuju djecu koja su držala balone te goleme portrete dvojice vođa s nacionalnim zastavama koji krase Veliku narodnu dvoranu.

Kim i Putin zatim su odvezeni u palaču Kumsusan na razgovore na vrhu, javili su ruski mediji.

  • +22
Putin u Sjevernoj Koreji Izvor: Profimedia / Autor: Gavriil GRIGOROV / AFP / Profimedia

“Visoko cijenimo vašu dosljednu i nepokolebljivu potporu ruskoj politici, uključujući i onu prema Ukrajini”, rekao je Putin na početku razgovora s Kimom, prenijela je ruska državna novinska agencija RIA.

Putin je rekao da se Moskva bori protiv hegemonističke, imperijalističke politike Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, izvijestili su ruski mediji.

Kim je rekao da odnosi Sjeverne Koreje i Rusije ulaze u razdoblje novog procvata, navodi se u izvješćima.

"Sada se situacija u svijetu komplicira i ubrzano mijenja. U takvoj situaciji namjeravamo dodatno ojačati stratešku komunikaciju s Rusijom, s ruskim vodstvom", rekao je Kim.

  • +21
Putin u Pjongjangu Izvor: Profimedia / Autor: STR / AFP / Profimedia

Sjeverna Koreja "izražava punu podršku i solidarnost ruskoj vladi, vojsci i narodu u provođenju posebne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, sigurnosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta", rekao je.

Putin je ranije tijekom dana stigao u zračnu luku u Pjongjangu. Nakon što ga je Kim pozdravio i zagrlio, njih su dvojica tijekom vožnje podijelila "skrivene najdublje misli", objavili su sjevernokorejski državni mediji.

Putin je na svom prvom putovanju glavnom gradu Sjeverne Koreje u 24 godine, posjetu koji će vjerojatno preoblikovati desetljeća rusko-sjevernokorejskih odnosa u vrijeme kada se obje zemlje suočavaju s međunarodnom izolacijom.

Partnerstvo dviju zemalja "motor je za ubrzavanje izgradnje novog multipolarnog svijeta" i Putinov posjet pokazuje nepobjedivost i trajnost njihova prijateljstva i jedinstva, objavila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Rusija je koristi svoje sve jače veze sa Sjevernom Korejom kako bi provocirala Washington, dok je Sjeverna Koreja koja je pod strogim sankcijama dobila političku potporu i obećanja gospodarske potpore i trgovine od Moskve.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici kažu da strahuju da bi Rusija mogla pružiti pomoć sjevernokorejskim raketnim i nuklearnim programima, koji su zabranjeni rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, te su optužili Pjongjang za isporuku balističkih projektila i topničkih granata koje je Rusija koristila u svojem ratu u Ukrajini.

Moskva i Pjongjang zanijekali su transfere oružja.

Kim je pozdravio Putina, rukovao se, zagrlio ga i razgovarao pokraj zrakoplova ruskog čelnika. Zatim su se odvezli u Putinovoj limuzini Aurus ruske proizvodnje do palače Kumsusan.

Fotografije državnih medija prikazuju ulice Pjongjanga ukrašene Putinovim portretima i pročelje nedovršenog i praznog hotela Ryugyong od 101 kata u obliku piramide jarko osvijetljenog ogromnom porukom "Dobrodošao Putine".

Dnevni red za srijedu uključuje razgovore dvojice čelnika, kao i svečani koncert, državni prijem, potpisivanje dokumenata i izjavu za medije, citirala je ruska novinska agencija Interfax Putinova savjetnika za vanjsku politiku Jurija Ušakova.

sve osim nogometa

Učitavanje...